Norske idrettslag har siden 2010 kunnet søke om momskompensasjon etter å ha bygget idrettsanlegg.

Siden den gang har samtlige fått tilnærmet full kompensasjon, og derfor slo det ned som en bombe at momskompensasjonen for 2014 blir avkortet med hele 42,9 prosent.

For Utleira ILs del betyr det 1 026 285 kroner mindre tilbakebetalt i rene penger, etter at søknadsbeløpet var på nærmere 2,4 millioner kroner.

Grunnen til det overraskende store kuttet i momskompensasjonen er at det settes av et gitt beløp over statsbudsjettet. I 2014 var den summen 55,8 millioner kroner, og det ble plusset på 10 millioner i det reviderte statsbudsjettet. Da søknadsfristen for momskompensasjon gikk ut 1. mai var det søkt om totalt 114 millioner kroner.

Måtte vente et år

Trondheimsklubben Utleira IL er selve kroneksempelet på hvor tilfeldig ordningen slår ut.

De har søkt om kompensasjon for bygging av kunstgressbaner og delanlegg for friidrett. Banen sto klar høsten 2012, men før de kunne søke om momskompensasjon måtte regnskapet gjennom en kommunerevisjon i Trondheim kommune.

Det regnskapet ble levert til kommunen 25. april 2013 – altså innen søknadsfristen for momskompensasjon, som er 1. mai. Men kommunerevisjonen hadde mange saker på bordet på denne tiden, og maktet ikke bli ferdig med revisjonskontrollen før 7. mai.

Derfor måtte Utleira IL vente helt til 2014 for å søke om momskompensasjon.

– Hadde bare papirarbeidet vårt blitt levert litt tidligere, eller kommunerevisjonen hatt mindre å gjøre, ville vi fått utbetalt momskompensasjon i 2013, sier daglig leder i Utleira IL, Pål Wahl.

I 2013 fikk alle som søkte 100 prosent kompensasjon. I 2014 ble det kun 57,1 prosent. Forskjellen for Utleira IL er over 1 million kroner, pluss lånerenter for millionbeløpet som ellers ville vært nedbetalt.

Frykter større konsekvenser

– Vi skylder ikke på kommunen. Banen var ferdig i 2012, og vi burde hatt mulighet til å levere tidligere, men i frivillig arbeid er man prisgitt de frivillige. Vi hadde ikke god informasjon om prosessen og trodde vi leverte i tide. I frivilligheten kan ting ta litt ekstra tid når alt arbeid gjøres på fritiden, sier Wahl, og reagerer på hvor uforutsigbar momskompensasjonsordningen er.

Nå er risikoen enda større Utleira. Idrettslaget er i gang med å bygge en flerbrukshall, med et budsjett på hele 65 millioner kroner, inkludert moms. Der vil de kunne søke om en momskompensasjon på hele 13 millioner kroner. En avkorting på 42,9 prosent av det beløpet tilsvarer nesten 5,6 millioner kroner.

– Det er mye for et middels stort idrettslag. Vi har et driftsbudsjett på cirka seks millioner, sier Utleira-lederen.

– Det vil være lettere for flere å bygge anlegg rundtomkring dersom ordningene er mer forutsigbare, og man kunne budsjettert med å få tilbake momsen. Når et idrettslag skal stå for finansieringen av en hall til 65 millioner krever det forutsigbarhet for å redusere risikoen, sier han.

Lover ingen ting

Kulturdepartementet ønsker mer forutsigbarhet, men lover ingenting til idrettslagene som ble rammet i 2014.

Det kommer frem i et intervju statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag (H) gir til Adresseavisen:

Han poengterer at den rødgrønne regjeringen i fjor høst kuttet i momskompensasjonsordningen i sitt siste forslag til statsbudsjett, men at dagens regjering reverserte kuttet i det reviderte statsbudsjettet i mai i år.

– Det var nettopp fordi man så behov for mer midler, sier han.

– Kan det bli aktuelt med ekstraordinære bevilgninger til idrettslagene som ble rammet av avkortingen i 2014?

– Det er allerede gitt ekstraordinære midler gjennom det reviderte statsbudsjettet, sier statssekretæren.

Budsjettet for 2015 legges frem 8. oktober.

– Så det ligger ikke an til at det blir noe mer?

– Det er et budsjettspørsmål jeg ikke kan uttale meg om nå.

– Har regjeringen et ønske om at det skal være full momskompensasjon?

– Det er et budsjettspørsmål, det det er ikke noe jeg kan uttale meg om nå.

Mer forutsigbarhet

Momskompensasjonsordningen er én av flere støtteordninger for idrettslag. Nå varsler Borgundvaag at Kulturdepartementet vil se på helheten.

– Reglene for å søke støtte er ulike, og vi ser utfordringene rundt det. Vi vil også se på mulighetene for å gjøre noe med dette for å skape mer forutsigbarhet. Vi vil gjøre det enklere å se sammenhengen mellom ordningene, men har ikke konkludert med hvordan vi skal gjøre det, sier han.

Fikk 57 prosent: I 2013 fikk alle som søkte 100 prosent kompensasjon. I 2014 ble det kun 57,1 prosent. Forskjellen for Utleira IL er over 1 million kroner Foto: Kjell A.Olsen
Daglig leder i Utleira IL, Pål Wahl. Foto: Kjell A.Olsen