Også internett har sin undergrunn. Adresseavisen har avslørt at det finnes skjulte steder på nettet hvor ulovlige miljøer florerer. Bortenfor politiet og den vanlige nettbrukers øyne foregår det blant annet omfattende salg av narkotika.

«Det mørke nettet» er en perfekt arena for kriminalitet. For både kjøper og selger. Man slipper å oppsøke skumle typer i mørke bakgater. Muligheten for å bli avslørt er minimal. Da er det langt større sjanse for å ta de som kjøper stoff utenfor Trondheim Torg eller Oslo S. De digitale sporene lar seg knapt spore. Det er så effektivt at et tilsvarende salg ikke ville vært mulig på gata. For de kriminelle miljøene er nettet en gullgruve.

Det foregår verre ting på Posten enn at norske netthandlere omgår tollgrensa. Postbudet er intetanende narkotikakurer. Det er så enkelt at det kunne vært hentet fra Olsenbanden. Kilovis med kokain, amfetamin og ecstasy bestilles på nett og sendes landet rundt med postens røde biler. De nye brevvennene lar seg ikke spore. Det foreligger lite kontroll av innenlandspost. På ett år har opp mot 5500 narkohandler foregått på denne måten. Mørketallene er store.

Kriminelle miljøer har funnet en ny silkevei. 150 ulike typer narkotiske stoffer er tilgjengelig på det norske undergrunnsmarkedet. For oss som ikke har avansert særlig etter postordrekatalogen fra Ellos, er dette en fremmed verden. Kryptering, GPS-data og clear web er mer uforståelig enn gresk. Det er krevende nok å betale regninger i nettbanken. Kodekalkulator og kidnummer, sukk. Kryptering er langt fra gjennomsnittsmenneskets digitale hverdag.

Det er ikke bare de kriminelles muligheter som er enorme i det mørke nettet. Det er også de potensielle skadevirkningene. Dårlig tilgjengelighet har til alle tider forebygget narkotikabruk. Miljøene du tradisjonelt må oppsøke, er et hinder for å begynne å eksperimentere med ulovlige stoffer. Det føles mindre kriminelt å bestille på «narkonettbutikken» enn å møte en langer på et mørkt gatehjørne. At sjansen for å bli tatt er mye mindre, gjør fristelsen større. Det blir ikke bedre av at nettet er ansiktsløst, anonymt og uten aldersgrenser.

De fleste synes kanskje vi blir litt klokere med årene, men vi blir også digitalt dummere. Dagens unge er født med tastaturet i fingrene. Foreldre er i utgangspunktet altfor lite flinke til å følge opp ungdommens nettaktivitet. Dette har de imidlertid nesten ingen mulighet til å avdekke. Ovenfor det skjulte nettet kommer selv politiet til kort. Politiet er i ferd med å bygge opp sin kompetanse, men innser at de ligger langt etter. De kriminelle har til alle tider gått foran, funnet smutthull og nye arenaer. På nettet ligger myndighetene flere hestehoder bak.

Det er 99 prosent sikkert å bestille narkotika på nettet, fortalte 16-år gamle «Øystein» til Adresseavisen. Det er nesten sikrere enn at posten kommer frem.