Denne uka skjer en norsk-fransk markering av jubileet for Olav den helliges dåp i Rouen.

Torsdag reiser en delegasjon fra Trondheim til Frankrike for å delta i feiringen, blant andre ordfører Rita Ottervik, domprost Ragnhild Jepsen, Trondheimsolistene og kunstner Håkon Gullvåg.

Økumenisk prosjekt

Trondheim kommune mottok for en tid siden en utfordring fra Den norske kirke og Den katolske kirken i Norge, som ønsket en felles markering av tusenårsjubileet.

– Det var enkelt å si ja til dette. Først og fremst er jubileet en kirkelig hendelse, men kommunen bidrar med en mottakelse sammen med ordføreren i Rouen for både norske og franske gjester, sier ordfører Ottervik.

– Vi så muligheten til å få vise frem trondheimskunstnere i denne sammenhengen, og gi markeringen en tydelig trondheimsk profil.

Domprost Ragnhild Jepsen forteller om et uttalt ønske om å markere jubileet i katedralen i Rouen.

– Vi vet at Olav den hellige ble døpt her. I dag er katedralen katolsk, og vi har hele veien hatt et samarbeid med den norske og franske katolske kirken. Torsdag blir det feiring med økumenisk gudstjeneste, der tre norske biskoper vil være til stede, sier Jepsen.

Viktig historie

Historien om Olav den helliges dåp i Frankrike har vært mindre kjent i Norge.

– Olavs død på Stiklestad, gravleggingen i domkirka og alt som oppsto rundt Nidaros har vært det viktige. I Rouen har det vært større bevissthet om Olavs dåp, sier domprosten, og legger til at det er viktig å løfte frem denne delen av historien i forkant av den store markeringen i 2030 av tusenårsjubileet for kristendommen i Norge.

Kommunalråd Geirmund Lykke mener fortellingen om Olavs franske dåp er et viktig og nyttig supplement til Snorres kongesagaer, der Olav fremstilles som en krigerkonge.

– Starten på hans liv som kristen konge er viktig å få frem. Olav møtte ny erkjennelse og valgte å kristnes, noe som formet ham og hans senere gjerning.

Bred kulturell plattform

Rita Ottervik fremhever på sin side den verdslige betydningen av jubileet, med markedsføring i Europa av pilegrimsveiene til Nidaros, og Trondheim som pilegrimsby.

Håkon Gullvåg deltar i markeringen med utstilling av bilder fra serien «Malerier for en katedral», som startet i Nidarosdomen i 2005.

– Bildene som stilles ut Rouen-katedralen er skapt i dialog med Nidarosdomens eksisterende utsmykninger, forteller Gullvåg, som også under dåpsjubileet har hatt et tett samarbeid med Trondheimsolistene. Orkesteret har flere ganger hatt konserter i kirker og katedraler parallelt med utstilling av Gullvågs malerier, og vil i Rouen fremføre verket Rex Olavus sammen med vokalensemblet Schola Sanctae Sunnivae. Gregoriansk sang utgjør et grunnlag for konserten, som bygger på deler av Olavsliturgien og nettopp fortellingen om Olavs liv som krigerkonge, dåpen i Rouen og hans død på Stiklestad.

– Gullvågs visuelle uttrykk og musikken forsterker hverandre, sier Trondheimsolistenes kunstneriske leder, Øyvind Gimse.

–Vi presenterer en bred kulturell plattform, både kunstnerisk og fra kirkesiden. Det er fantastisk å kunne trekke trådene sammen og presentere noe i fellesskap.

– En trøndersk eksportpakke, skyter Gullvåg inn.

Domprost Jepsen forteller om overraskelse i Rouen over at Trondheims ordfører, kunstnere og Kirken jobber sammen om å fremme jubileet.

– Også her er det stor interesse for å løfte frem olavstradisjonen; hva den bærer på historisk, men også hva den kan brukes til i dag, sier hun.

Skuggevik ler av Trondheim

Olavsoratoriet med tekst av Dordi Skuggevik fremføres i Rouen i dag, men er ikke en del av det offisielle programmet.

– Vi kunne ikke avholde vår feiring så tidlig. Trondheims egne offisielle markering skjer i dagene etterpå, men i Rouen foregår ulike markeringer av jubileet hele denne uka, sier domprosten.

– Olavsoratoriet var først, jeg startet med jubileumsforberedelsene for tre år siden. Trondheimskomiteen kom etter, de har bygget ut markeringen av jubileet og det er jeg veldig glad for, men det virker som om de ser bare til grensen av byen. Jeg vet ikke hvorfor de later som om oratoriet ikke eksisterer. Først var jeg forbauset og sjokkert, men nå ler jeg bare, kommenterer surnadaling Skuggevik på telefon fra Frankrike.