- Bolig er punkt nummer én. Språk er nummer to, sa Flåmo, som var en av deltakerne i den direktesendte debatten fra Trøndelagsmøtet på Hell.

Side om side med Salmar-gründer Gustav Witzøe møtte hun arbeidsminister Robert Eriksson fra Fremskrittspartiet for å diskutere arbeidsinnvandring.

Flåmo sa at de var en gledelig utfordring å ta i mot arbeidsinnvandrerne som søker seg til oppdrettsnæringen på Frøya og Hitra. Blant annet er størsteparten av de over 400 som jobber ved Salmars slakte- og foredlingsanlegg på Frøya fra utlandet.

- Mange ønsker å bygge seg hus, men uten å ha tilstrekkelig grunnkapital, sa Flåmo, som sier de bruker startlån og Husbanken for å hjelpe folk som ønsker å skaffe seg en bolig.

Hennes utfordring til arbeidsministeren ble møtt med en påpekning av at svært mange nordmenn i arbeidsdyktig alder står utenfor arbeidslivet.

- 20 000 utenfor arbeidslivet

- Vi befinner oss i et fylke, Nord-Trøndelag, hvor 20 000 mennesker i arbeidsdyktig alder står utenfor arbeidslivet, ifølge Eriksson.

Han sier det er viktigere å få disse tilbake i jobb, enn å legge til rette for økt arbeidsinnvandring.

Ifølge Gustav Witzøe ville oppdrettsnæringen ikke klart å vokse så raskt, hvis de ikke hadde tatt imot arbeidskraft fra utenfor landets grenser.

- Har det travelt

Han påpekte at næringen er i rask vekst, og at de ikke har tid til å vente på nordmenn som ønsker seg tilbake i arbeidslivet. På drøyt 20 har Salmar vokst til å bli en bedrift verdt åtte milliarder kroner.

- Vi har det travelt, sa Gustav Witzøe, som sier det er enklere å rekruttere fra utlandet.

Eriksson ville heller ikke legge til rette for økt arbeidsinnvandring fra utenfor Europa.

- Vi har fri arbeidsinnvandring fra EØS-området, påpekte Robert Eriksson, og sier det må være mer enn nok arbeidskraft der på grunn av krisen i Europa.