Bunaden var bondens plagg. Nå er den blitt stasplagget over alle stasplagg. Fire eksperter har listet opp grunnene til at du bør skaffe bunad.

Ekspertpanelet består av:

  • Vibeke Furu, daglig leder ved husfliden i Trondheim.

  • Torild A. Fossnes, bunadtilvirker fra Aust-Agder.

  • Camilla Rudrud, konservator ved Norsk institutt for bunad og folkedrakt.

  • Per Willy Næsseth, kjedeleder i Norsk Flid Husfliden.

Det er få klesplagg som har så mye tradisjon og folkesjel i sømmene som de 450 ulike bunadene vi har i Norge. Ekspertene gir deg svarene på hvorfor det er verdt å punge ut mellom 25 000 og 50 000 for stasplagget.

1. Bunaden gir deg identitet:

Fossnes: - Før i tiden ble folk gjenkjent på bunadene de bar. For eksempel kunne byfolket se hvilke bygd de tilreisende var fra. Byfolket selv gikk i motedrakter fra byen, som mange av dagens bunader er inspirert av. I utgangspunktet var bunaden bondens drakt. Nå er det blitt et festplagg for allmennheten, men den knytter deg fortsatt til stedet du er fra, eller til familien din. Det betyr at bunaden gir deg identitet. De fleste velger bunaden ikke bare fordi de synes den er fin, men fordi de vil verne om sitt eget.

Furu: - Bunaden forteller omverdenen hvor du kommer fra.

Rudrud: - For veldig mange er deler av vår kulturarv veldig fjernt. De færreste av oss har et stabbur fra 1600-tallet på tunet. Bunaden er for et stort antall av oss selve tilknytningen til egen forhistorie. Familiehistorien til de fleste av oss er ganske komplisert. Veldig mange unge i dag vokser opp med foreldre som ikke nødvendigvis har opphav i ei bestemt bygd. Kanskje har foreldrene flyttet mye, kanskje er de skilt? En komplisert familiehistorie gjør at bunaden kan bety ekstra mye for identiteten.

Les også: Slik gjør du bunadsskjorta di perfekt til 17. mai

Næsseth: - Bunaden får deg til å reflektere over egen identitet. Jeg har både flyttet mye rundt og vært på bryllup og lignende rundt om i landet. Det føles fint å ha et plagg som sier noe om hvor du opprinnelig kommer fra.

2. Bunaden er en bonus i sosiale settinger:

Næsseth: - I sosiale settinger er det gjerne tre ting som gjelder for å få kontakt med det motsatte kjønn: Barn, hund eller bunad.

3. Du kan gjøre bunaden til din egen:

Furu: - Bunaden gir uante muligheter når det kommer til for eksempel tilbehør og farger. Trønderbunaden for kvinner kommer for eksempel i fire ulike farger; blå, grønn, rød og svart med okerfargede detaljer. Mange velger samme farge som sin mor og bestemor. Det er helt klart den blå det går mest av, men den trenger ikke være kjedelig og lik alle andres av den grunn. Det finnes forskjellige typer sølv og skjorter, samt en rekke ulike bånd, sjal og luer til de fleste bunader. Til trønderbunaden kan du også velge ulike farger på forkleet.

4. Du har noe å bruke til alle anledninger:

Fossnes: - Bunaden kan brukes til alle festlige anledninger: Ved kongens bord, på bursdag, på eksamensfest ... Jeg er helt sikker på at bunader aldri vil gå av moten. Ved å kjøpe en bunad har du et plagg for livet.

Les også: Slik er vårens mote

Furu: - Bunaden er et stasplagg som kan brukes i mange sammenhenger, og den er fin uansett om du er 15 eller 65 år. Bunaden vil aldri gå av moten, selv om det er perioder hvor den er mer populær – som nå. Du slipper å tenke på at bunaden er en forbigående trend.

Rudrud: - Du er alltid velkledd når du går i bunad. Om du så skal på slottsball!

Næsseth: - Det er unikt å ha et skreddersydd håndverksprodukt i flotte naturmaterialer som gjør at du faktisk er kledd livet ut. Alternativet til bunad for menn, er gjerne dress. Jeg føler meg enda mer velkledd i bunad.

5. Behandle bunaden riktig, og den blir ikke slitt:

Furu: - Du kan ha bunaden hele livet. Den lages av kvalitetsmaterialer, og dersom du behandler den godt kan den vare livet ut. Du bør henge den i tekstilpose. Hvis du lar den henge fritt, blir den støvete og fargene kan falme. Får du flekker på bunaden må de fjernes med en gang. Det er også lurt å variere på å henge den opp og legge bunaden. Henger den for lenge, kan den strekkes. Det er også viktig å huske at bunadsskjorten alltid skal vaskes etter bruk.

Les også: - Det var helt naturlig for oss at Ida skulle få kjøpe tilbake bunadssølvet

6. Bunaden kan gå i arv i generasjoner:

Rudrud: - Mange har arvet bunadsforkleet fra mormor og sølja fra mor, mens tante har vært med å sy på den. Summen av dette gjør bunaden til verdifullt arvegods, som får stor verdi. Ikke bare pengeverdi.

Furu: - Bunaden du kjøper i dag, kan gå i arv til barn og barnebarn i fremtiden. For mange er den et familieklenodium, noe som gjør plagget ekstra spesielt.

- Du er alltid velkledd når du går i bunad, sier Camilla Rudrud, konservator ved Norsk institutt for bunad og folkedrakt. Foto: Laila Durán
Per Willy Næsseth, kjedeleder i Norsk Flid Husfliden, synes føles fint å ha et plagg som sier noe om hvor du opprinnelig kommer fra. Foto: Norsk Flid Husfliden