- Han var «pater familias», en høvding som er gått bort, men vi savner ham mest som far, sier Berit Kjeldsberg, eldst av tre søsken etter Francis Kjeldsberg.

Berit Kjeldsberg og de to søsknene har alle jobbet i selskapet, som mange kjenner best fra kaffemerket eller lukten av kaffe fra brenneriet på Nyhavna. Selv om kaffe ble en stadig mindre del av virksomheten, var Francis Kjeldsberg lidenskapelig opptatt av kaffe til det siste, forteller datteren.

Kaffe var livet

- Seinest for tre uker siden besøkte han kaffebrenneriet. Kaffe var livet hans, mens samtidig vil jeg berømme far for hans vilje og forståelse for omstilling, og å ta i bruk ny teknologi. Det var en viktig lærdom han ga oss, forteller Berit Kjeldsberg.

Hun innrømmer at faren ikke var noen typisk småbarnsfar da de vokste opp på 50- og 60-tallet. Men da barna ble større, var han viktig i oppdragelsen.

- Jeg er utrolig takknemlig for at han tok oss med på ski og andre friluftsaktiviteter i Bymarka og andre steder. Så drev han også bedriften godt, og etter hvert ble han en viktig pådriver for eiendomsutvikling, blant annet på Nedre Elvehavn og Sluppen.

Francis Kjeldsberg var aktiv til for bare et par år siden. Da ble han alvorlig syk og levde et år på «overtid», forteller datteren.

Daglig på kontoret

- Han var sterk og var daglig på kontoret til inntil halvannet år siden. Det satte han selv veldig pris på, og de ansatte var også veldig glad i ham.

Grosserer Francis Kjeldsberg fikk i 2007 kongens fortjenstmedalje i gull for sin innsats som grosserer og politiker i Trondheim. Han var også britisk konsul i nær 50 år og fikk Order of the British Empire. Han etterlater seg ektefelle Christina og barna Berit, Rasmus og Carl Fridtjof. Christina Kjeldsberg beskriver Francis som en utrolig aktiv mann som var opptatt av firmaet til det siste. Han var en gentleman og glad i mennesker og veldig tilstede, sier hun.

- Francis var veldig samfunnsengasjert, han satt tidligere i bystyret, var aktiv i Freidig og engasjerte seg også de siste årene i det russiske skipet «Jedinorog» som forliste utenfor Hitra i 1760. Han skjenket blant annet en modell av skipet til museet på Hitra, forteller Christina Kjeldsberg.

- En virkelig gentleman

Rema-gründer Odd Reitan var en nær venn av Francis Kjeldsberg, og vil særlig savne de gode samtalene.

- Francis og jeg samarbeidet om business og var nære venner i mer enn 40 år. Jeg har lært mye av Francis og vi hadde stor gjensidig respekt. Jeg vil savne de gode samtaler oss imellom. En av de få virkelige gentlemen har forlatt oss. Han var en åpen, nær og dannet person. Jeg sa ofte om Francis, også til ham selv, at han var den eneste ekte snobben jeg kjenner. Da mente jeg det selvsagt positivt, og det skjønte han, sier Reitan.

Én kolonialbutikk

Ifølge selskapets egen nettside startet bedriften med en enkel kolonialbutikk etablert av Rasmus F. Kjeldsberg i 1856. Gjennom årenes løp utviklet selskapet R. Kjeldsberg AS seg til å bli en av landets største kolonialgrossister. I 1998 var omsetningen på nærmere 4 milliarder kroner og R. Kjeldsberg AS var rangert som den 82. største virksomhet i Norge uansett bransje.

Grossistvirksomheten ble solgt mellom årene 1997 og 2005, og i dag er eiendomsutvikling og -forvaltning viktigste forretningsområder, skriver selskapet på sine nettside.

- Vi har ikke som mål å bli størst, men vi ønsker å bli opplevd som best på det vi driver med. R. Kjeldsberg AS er fremdeles hundre prosent familieeid, og eierskapet er i all hovedsak overført til femte generasjon etterkommere etter Rasmus F. Kjeldsberg, ifølge Kjeldsberg.

Francis Kjeldsberg og datteren Berit. Foto: Toril Johannessen
Odd Reitan og Francis Kjeldsberg var nære venner. Her intervjues de i forbindelse med at Rema kjøpte seg inn i Kjeldsberg Kaffebrenneri i 2012. Foto: Glen Musk