I dag ble det kjent at konkurrentene Ica og Norgesgruppen har inngått en avtale der Norgesgruppen overtar 60 prosent av Icas distribusjon, samt alle Icas forhandlinger og innkjøp.

Det betyr at konkurrenten Norgesgruppen, som eier blant annet Kiwi, Meny, Joker og Spar, får stor makt og innflytelse over vareutvalg og prisnivå i Ica- og Rimi-butikker.

Frykter høyere priser og dårligere utvalg

Konkurransetilsynet er bekymret for økte priser og dårligere utvalg, og vil undersøke avtalen mellom Ica og NorgesGruppen.

- Dette er helt forferdelig. En elendig avtale for alle og en utrolig dårlig deal for norske forbrukere,  sier Ole Robert Reitan, Rema1000-sjef til Aftenposten.no.

Han viser til at NorgesGruppen nå får en forhandlingsmakt på over 50 prosent når de skal bli enige med leverandører som Stabburet, Lilleborg, Bama og Gilde.

- Jeg forstår at ICA måtte gjøre noe, men dette setter både Coop og Rema 1000 i en vanskelig situasjon. I tillegg er avtalen umusikalsk og uintelligent fra Icas side, både vi og Coop sto med åpne armer for å ta i mot dem, sier Reitan.

Norgesgruppen er størst av de fire kjedene, og nå blir avstanden til de andre enda større. Reitan viser til at dersom Ica hadde valgt Coop eller Rema 1000 som samarbeidspartner, ville makten blitt litt mer jevnt fordelt.

Fra fire store til tre

- Hele bransjen blir nå paralysert. Vi er satt sjakk matt. Jeg vil gjøre alt jeg kan for å stoppe denne avtalen, legger han til.

Han håper at Konkurransetilsynet setter ned foten for denne avtalen.

- Hvis Konkurransetilsynet ikke stopper denne avtalen, vet jeg ikke hva vi skal med et konkurransetilsyn, raser Reitan.

«De fire store» i norsk dagligvare har tradisjonelt vært Norgesgruppen, Coop, Rema 1000 og Ica/Rimi - rangert etter markedsandel.

Nå kan dette være redusert til «tre store». Bunnpris holdes utenfor denne makteliten, ettersom Rema 1000 står for innkjøp og distribusjon for Bunnpris, ikke ulikt den avtalen Ica og Norgesgruppen nå gjenstår.