«Trøndere blir fremstilt som lettere tilbakestående», meldte adressa.no forrige torsdag.

Utgangspunktet var en serie reklamefilmer der melhusbygg Frode Eggen spiller trønderen Arnfinn som sliter med å få seg dame. Nyhetssaken henviste til flere personer som følte at trønderne blir satt i et dårlig lys av måten Arnfinn fremstilles på. Enkelte mente til og med det var rasistisk.

- Jeg syntes det var å koke ertesuppe på veldig lite erter, en merkelig og skrudd sak. Så jeg publiserte den på min Facebook-side, og så startet tullet, humrer Frode Eggen.

Det tok fullstendig av.

Snart oppfordret Eggen folk til å tenne lys for alle som blir fremstilt som lettere tilbakestående i rasistiske reklamer. Han inviterte til fakkeltog for trøndere i Trondheim, Bergen og Oslo, og oppfordret til samhold «i denne tunge tid».

Han laget Facebook-eventer der han delte ut trøsteklemmer, og la ut videoer der han leste egne dikt. Han holdt en høytidlig videotale for politikerne i Trøndelag, dandert med hjerter og oppfordringer om å tenne lys.

Lurte Trønderbladet

Responsen var enorm, med hundrevis av «likes», delinger og kommentarer. Mange var med på spøken og ironiserte sammen med «verdens beste skuespiller», som han snart titulerte seg som. Blant dem Torgrim Eggen, Øystein Dolmen og Margaret Berger.

- Av kommentarene som kom inn, vet jeg ikke alltid hvem som tullet. Flere hundre har lagt meg til som venn på Facebook. Kanskje fordi de synes jeg er en fin fyr som det er litt synd på, eller fordi de synes det er gøy og har lyst til å være med å leke, sier Eggen.

Mange har også tatt ham bokstavelig.

Blant dem som gikk på limpinnen, var Eggens lokalavis Trønderbladet som publiserte et lengre intervju der han la ut om hvor rørt han var over engasjementet. Tenn lys, oppfordret han. I samme sak omtalte de også Eggens sambygding Kenneth G. Wikdahl som, ifølge avisa, arrangerte fakkeltog i Bergen for å vise at trøndere ikke er tilbakestående.

I virkeligheten hadde Wikdahl, en bekjent av Eggen, bare tatt bilde av seg selv i skinnvest og med en plakat på byens tradisjonsrike lysfest.

Teater på internett

- Tenk deg! 25 000 bergensere i fakkeltog for trønderne i Bergen! Det var kanskje da de skjønte at jeg tullet med dem. Saken ble i hvert fall slettet, og det passet meg perfekt. Da kunne jeg fremstå som fornærmet og hevde at media ikke forstår eller respekterer meg. Hadde de ikke fjernet saken, hadde prosjektet dødd ut mye fortere, sier Eggen, som der og da startet sin medieboikott.

Både NRK P1 og P3 fikk nei da de ville intervjue ham. TV-Adressa fikk likevel lurt seg med da han skulle dele ut trøsteklemmer på Torvet mandag denne uka. «Føler du deg krenket? Vil du ha en klem?» spurte han tilfeldig forbispaserende, med tv-kameraet i hælene. «Heia Trøndelag! Stå samlet, tenn lys!», ropte han.

- Det er teater på internett. Jeg har spilt en rolle som heter det samme som meg. Jeg har regissert dette, skapt spenningskurver, fått folk til å le. Det var ingen som møtte opp på Torvet, men det ser bra ut på tv-innslaget. Det har vært et veldig interessant prosjekt. Å få se hvordan media jobber og hvordan vi manipuleres av hverandre på sosiale medier, sier Eggen, som har jobbet som improvisasjonsskuespiller i nærmere 20 år.

- Jeg har noen forestillinger som heter «Hva kommer nå?» sammen med Eldbjørg Raknes. Der improviserer jeg frem fortellinger for barn, og blander fiksjon og virkelighet sammen for å gjøre det mer spennende. Jeg forteller en historie om meg selv, men i et landskap som ungene presenterer. For dem er det uvesentlig om det er sant eller ikke. Dette har vært en slags voksen-versjon av det.

Liker ikke å lyve

Spøken har vært så gjennomført at også vi var usikre på hvem som ville møte opp til intervju torsdag morgen: Skuespilleren Frode Eggen, eller hans krenkede alter ego, verdens beste skuespiller-Frode Eggen.

- Det har vært morsomt, men nå har jeg ikke kapasitet til å følge det opp lengre. Jeg har jobbet fulltid ved siden av og har familie, og dette har tatt masse tid, forteller han, uironisk.

Han liker heller ikke å lyve til folk, sier han, og med unntak av media mener han at han ikke har holdt noen for narr.

- Jeg har ikke vært slem. Litt rampete, kanskje. Jeg er oppdratt til at man skal behandle publikummet sitt bra og ikke såre folk. Dette er et improvisasjonsprosjekt med veldig mange faktorer, og ikke alt går an å kontrollere. Mitt mål har vært å gjøre det mest mulig artig. Samtidig overrasker det meg at media bruker så mye ressurser på det.

Vås at trøndere må stå samlet

Reklamefilmen som er utgangspunktet for Eggens stunt er regissert av Harald Zwart og er for Telenors 4G-satsing.

- Prosjektet ditt har gitt mye oppmerksomhet til Telenor. Hvordan er det for deg som skuespiller?

- Jeg tror de er rimelig happy, ja, men det er ikke det som har vært drivkraften. Snarere det å skape en ny identitet og fortelle noe nytt om meg selv. Fokuset mitt har vært å få det til å handle om Trøndelag og verdens beste skuespiller. Jeg har hele tiden snakket på vegne av meg selv.

- Det kan se ut som om ting eksploderer raskt når det er snakk om trøndersk identitet og selvfølelse. Hva kommer det av?

- Jeg skjønner at vi kan samles rundt et fotballag, men jeg synes det bare er vås at trøndere føler de må stå samlet i kraft av at vi snakker trøndersk, at vi har et fellesskap vi må verne om. Det er en lite raus måte å se seg selv på.

Jobber som sykehusklovn

Frode Eggen har vært en vesentlig del av improvisasjonsscenen i Trondheim de siste 20 årene. Etter fire år i Oslo er han tilbake i hjemkommunen Melhus hvor han bor med samboer og barn.

Han jobber både i Oslo og Trondheim, blant annet som sykehusklovn på St. Olavs. En utrolig jobb, mener han.

- Det er improviserte møter med barn og ungdom fra 0 til 18 år med veldig ulike diagnoser. Vi tar tak i det friske med barna, blåser det opp og gjør det til noe stort, noe som kan være igjen også etter at vi har dratt. Det er helt fantastisk å få holde på med improvisasjon og teater innen en slik ramme. Det er like interessant for oss som for dem som møter oss, sier han.

- Hva har du lært om media i denne prosessen?

- At dere er opptatt av ha mange lesere. At klikk blir mer og mer viktig, kanskje viktigere enn å skape god journalistikk. For meg har det vært interessant å prøve å styre dette selv, og la være å snakke med pressen. Da blir de enda mer interessert, og etter hvert blir de med på leken. Det er derfor vi sitter her nå. Nå har vi skjønt greiene, det er gøy, liksom.

- Kenneth som laget fakkeltog i Bergen har storkost seg med dette. Til vanlig jobber han med kunst i det offentlige rom. Kanskje det er dette som egentlig er kunst i det offentlige rom.