Det sier Bekes Berwari, leder for Kurdistans fredsforening (KFF) og Norges dialog og fredsforum (NDFF). Han er også tidligere bystyrerepresentant for SV i Trondheim.

Bekes Berwari viser til at i Oslo er det allerede rundt 20 norske kurdere som har vervet seg frivillig som soldat på kurdisk side, mot IS. Men også i Trondheim er viljen til å forsvare hjemlandet stor, ifølge Berwari.

Venter på svar

– Jeg vet ikke om noen fra Trondheim som allerede har vervet seg, men jeg vet at mange venter på svar fra norske myndigheter. Det dreier seg om over hundre personer. De ønsker å vite om de kan verve seg uten at det får konsekvenser for dem når de kommer tilbake, som for eksempel tap av statsborgerskap, sier Berwari.

Han viser til at norske myndigheter allerede støtter kurdernes kamp. I Nederland har myndighetene gitt sitt samtykke til kurdere som ønsker å reise for å delta i kampene.

– Vi er takknemlige for støtten, men vi ønsker også at Norge skal bidra med militær bistand til den kurdiske styrken.

I Trondheim bor det rundt 3000 kurdere.

– Det kurdiske innvandrermiljøet er et av de best organiserte miljøene i byen. Vi har blant annet flere ulike foreninger for kultur og integrering, sier Berwari.

Cirka 15 sympatiserer

Bekes Berwari har vært aktiv i det politiske miljøet i mange år og har kjennskap til mange miljøer og personer. Han mener viljen til å verve seg som soldat for motstanderen IS også er aktuell for flere i Trondheim.

– Jeg er kjent med at rundt 15 personer i byen sympatiserer med IS. De er organisert i mindre grupper, men også enkeltpersoner støtter IS. Dette er stort sett personer med tilknytning til Midtøsten eller Nord-Afrika, sier han.

Også varaordfører Knut Fagerbakke (SV) mener det finnes sympatisører av IS i Trondheim.

– Jeg vet ikke antallet, men jeg vet at det finnes noen, og at én er drept, sier han.

Adresseavisen har vært i kontakt med PST. De sier de er kjent med at det skal finnes sympatisører av IS i byen.

Redd for spredning

Til nå har konflikten mellom kurderne og IS i hovedsak foregått på irakisk territorium.

Samtidig kommer det rapporter om enkeltstående episoder mellom de to stridende partene i Europa. Nylig meldte NRK Sørlandet at en kurder ble angrepet av to maskerte menn etter en fredsdemonstrasjon i Kristiansand. Mennene skal ha snakket arabisk til hverandre og sagt til den kurdiske fredsdemonstranten at det var galt av ham å gå imot det IS står for.

Ifølge Bekes Berwari har det vært tilløp til fysiske konfrontasjoner mellom kurdere og IS-sympatisører i Trondheim også. Situasjonen er nå så betent at venn kan ha blitt til fiende over natten.

– Daglig kommer det rapporter om drepte fra hjemlandet, noe som gjør at stadig flere blir personlig berørte. Ryktene florerer på gata. Ofte er det feilinformasjon som blir spredd om enkeltpersoner. Det er viktig at politiet nå kommer på banen, slik at ikke situasjonen forverrer seg, sier han, og legger til:

– I Midtøsten er det lettere å forsvare seg, fordi der bærer du gjerne våpen. Det gjør du ikke her. Det kan være for seint å ringe politiet hvis noe skjer.

Dalogforum

Bekes Berwari mener politiet har en viktig nøkkelrolle.

– Politiet må kartlegge enkeltpersoner. Vi må få bedre arenaer for dialog, og samfunnet må ha et system for å ta imot dem som kommer tilbake fra kamper i utlandet.

Terje Lunde, leder av PST i Sør-Trøndelag, sier at han ikke kan kommentere de konkrete utsagnene.

– Dialog er det viktigste verktøyet for å forstå hverandre, og komme til enighet. Det finnes flere dialogforum i Trondheim som kan benyttes.

- Trenger pengestøtte – ikke soldater

– Kurdiske myndigheter trenger økonomisk støtte til å hjelpe interne flyktninger, og de trenger våpen. De trenger ikke flere soldater.Det mener Emad Silivani.

Han kom til Trondheim for 15 år siden fra byen Zakho, som ligger nær grensa mellom Tyrkia og Nord-Irak. Han er leder for Kurdistan demokratiske parti i Trondheim. Han og familien var på ferie i Kurdistan i sommer. Der så de konsekvensene av konflikten på nært hold.

– Byen vår ligger cirka 80 kilometer fra frontlinjen, så vi merket ikke kampene direkte. Men vi merket godt den interne flyktningstrømmen. Overalt bodde det flyktninger, i parker, i skolebygg og på fotballarenaer, forteller han. Innbyggerne kom med mat hver morgen, og myndighetene gjør sitt for å hjelpe, men situasjonen er prekær.

– Snart er det vinter. Hva skjer da? spør han.

Ny situasjon

Kurdistan er ikke en egen stat, men de har hatt selvstyre på irakisk side i mange år. Silivani forstår at kurdere fra Trondheim ønsker å forsvare landet sitt, men han mener det er viktigere at de engasjerer seg i humanitært arbeid.

– Myndighetene sier de ikke trenger flere soldater. Det de trenger er våpen. Det er det kun sentrale myndigheter i ulike land som kan skaffe.

På grunn av konflikten i hjemlandet, er Silivani nå blitt redd for å bevege seg fritt i Trondheim.

– Dette er en ny situasjon for meg, sier han.

- Kurderne er under ild fra IS i Irak. Flere kurdere i Trondheim er potensiellt klare for å dra og kjempe mot IS. Emad Silvani er opptatt av det humanitære aspektet. Foto: Richard Sagen
- Politiet må engasjere seg sterkere for å unngå konflikter i Trondheim, sier Bekes Berwari. Foto: Richard Sagen
Bekes Berwari er redd for at konflikten mellom IS og kurdere skal spre seg til Trondheim. Foto: Richard Sagen