Denne uka ble cirka 7000 nye studenter ønsket velkommen til Trondheim og NTNU. Til sammenligning var det for 40 år siden 1740 nye studenter som ble immatrikulert ved det som da var et todelt universitet, bestående av NTH på Gløshaugen og det som fortsatt het Lærerhøyskolen, som holdt hus på Lade.

I tittelen til saken med dette bildet, med fem representanter for de nye studentkullet i 1974 i tidsriktige klær for anledningen, slo avisen fast: «Universitetet i Trondheim får sitt gjenommbruddsår». Det var formann for interimsstyret for universitetet, rektor Haakon Olsen, som ga grunnlaget for den briske overskriften.

I sin tale sa nemlig rektoren at programmet som ble lagt ved opprettelsen av Universitetet i Trondheim i 1968 i 1974 så ut til å kunne oppfylles på vesentlige punkter. Han trakk frem de første bevilgninger for utvikling av nytt universitetssenter på Dragvoll og opprettelse av et medisinsk studium som grunner gode nok til å utnevne 1974 til et merkeår for universitetet i byen.

På bildet ser vi et representativt utvalg av det nye studentmiljøet fra et gjennombruddshissig universitet, samlet utenfor Nidarøhallen, hvor høytidelighetene foregikk. Til venstre er Per Schwendsen fra Sarpsborg, klar for maskinavdelingen ved NTH. Deretter ser vi i bunad Gerd Wika fra Kyrksæterøra og Siri Sesseng fra Trondheim, begge klar for forberedende. Stående har vi Geir Rasmussen fra Rjukan som skulle begynne på Elekronikk ved NTH og til høyre sitter Ivar Aarset fra Tromsø, klar for studier i Teknisk fysikk ved NTH.

For 40 år siden var alle studier ved universitetet lukket, og opptakskravene var ifølge reportasjen «strammere i år enn tidligere». Foruten medisin var følgende fagområder nye ved universitetet: petroleumsteknologi, fiskeriteknologi, geografi, sosialantropologi, fransk og drama/teater.

Selv om universitet i vekst og nye studenter fikk sentral plass inne i avisen for 40 år siden, nådde saken ikke opp på førstesiden. Der var det andre og med den tids øyne sannsynligvis viktigere saker som ble presentert for leserne. Hovedoppslaget med et stort bilde over mye av førstesiden ble viet nyheten om at: «Historiens største kornavling høstes» med gladmeldingen «Skurtreskerne går uten stans i Trøndelag».

Avisen advarte dessuten mot at det var sterk prisstigning i vente, heldigvis med et formildende element: «Men farve-tv blir ikke dyrere på mange år», beroliget avisen på fronten. Farve-tv var neppe noe studenter hadde råd til for 40 år siden. For kunder med dårligere råd, eller behov for en liten og hendig tv i tillegg til farve-vidunderet, annonserte Phillips i samme avis sin 17-tommers Portarama for kr. 1895 inkl. moms, med slagordet: «Stor nok til å være stue-tv». Tidene forandrer seg. Studentene også.