Tilliten til politikerne har fått en skramme.

Da det i begynnelsen av april ble kjent at Ap-toppen Rune Olsø, tidligere mangeårig styreleder i Trondheim Kino og styremedlem i datterselskapet Trondheim Kino Utvikling, hadde etablert godteriselskapet Candy People Norway, ble det starten på flere runder om politikerens habilitet, påstander om «politisk spill» og oppfordringer til «etisk refleksjon». Et slags komma ble satt i går kveld, men saken er langt fra over.

Her kan du lese de to juridiske vurderingene av Olsøs habilitet i kinosaken:

Les Advokat Hjorts vurdering

Les KS Advokatenes vurdering

I rådhuset mandag var store deler av kontrollkomiteens ettermiddags- og kveldsmøte satt av til å behandle den såkalte Olsø-saken, som i utgangspunktet var unntatt offentlighet. I over tre kvarter diskuterte politikerne om de skulle lette på sløret, og falt omsider ned på at dette var det klokeste. Det var klokt. At befolkningen får innsyn i alle forhold knyttet til påstander om sentrale politikeres rolleblanding, bør være et slags minimum i et anstendig lokaldemokrati.

Bak sløret kom følgende til syne: To eksterne advokatfirmaer har konkludert med at Rune Olsø, som er nestleder i kontrollkomiteen, har vært inhabil i behandlingen av flere av komiteens saker. Disse sakene gjelder hvilke kommunale selskaper som skal være gjenstand for såkalt selskapskontroll, utført av kommunerevisjonen. Adresseavisen har tidligere omtalt hvordan Olsø har argumentert for at andre selskaper enn Trondheim Kino skal prioriteres.

Som kjent har Olsø også etablert selskapet Candy People Norway, som skal selge godteri til Location. Denne kiosken eies 50 prosent av kinoens underselskap Trondheim Kino Utvikling. Advokatfirmaene har nå konkludert med at flere av kontrollkomiteens vedtak er ugyldige. Spørsmålet blir hvilke konsekvenser dette får.

Det er en demokratisk nødvendighet at hele sakskomplekset - altså rotet - blir satt under lupen. Men at dette rotet allerede har svekket tilliten til kontrollkomiteen - og kanskje også større deler av det politiske etablissementet i Trondheim - er likevel høyst trolig. I fortsettelsen vil alt handle om å rydde opp.

Derfor virker det fornuftig at gjennomgangen av kinoen og tilhørende selskaper nå skal gjennomføres av en ekstern aktør, noe som ble vedtatt mot Arbeiderpartiets stemmer i kontrollkomiteens møte mandag kveld. Arent M. Henriksen (Ap) hadde imidlertid et godt poeng: Det er de folkevalgte politikerne i kontrollkomiteen som har håndtert habilitetsspørsmålene på en uryddig måte, ikke sekretariatet eller kommunerevisjonen som disse politikerne rår over.

Men nettopp dette er også et problem, all den tid sekretariatet er underlagt og har for vane å jobbe tett med både komiteens leder Rolf Jarle Brøske (H) og nestleder Rune Olsø. Denne saken tåler rett og slett ikke at pressen eller andre kan komme til å sette ytterligere spørsmålstegn ved mulige bindinger eller sympatier som kan vippe avgjørelser i den ene eller andre retningen.

Trondheimspolitikken trenger ikke mer rot akkurat nå.