En kvinne (28) hennes ektemann (27) og en kamerat (31) fra Innherred skal alle ha dratt til Syria og terrorgruppen IS. Politiet bekrefter overfor adressa.no at de tre nå blir meldt savnet.

- Det er skrevet under på savnetmelding på disse personene, sier lensmann Knut Olav Røstad i Verdal.

I dag forteller Adresseavisen historien om de tre nordtrønderne som valgte å forlate trygge Norge til fordel for IS. Dersom de skulle vende hjem igjen, gjør savnetmeldingen at politiet kan få varsel om passet skulle bli tatt i bruk.

I tilfeller hvor personer blir meldt savnet gjør det en vurdering om denne etterlysningen også skal sendes til utlandet, på samme måte som hvis en person er etterlyst for noe kriminelt.

Hvis passet da benyttes ved en grenseovergang vil det være mulig å varsle Kripos om dette. Savnetmeldinger vil i slike tilfeller også kunne inneholde fingeravtrykk, spesielle kjennetegn og andre relevante opplysninger om personene.

- Dersom en savnet person påtreffes, vil lokalt politi eller Kripos bli varslet, opplyser kommunikasjonsrådgiver Axel Wilhelm Due i Kripos.

Kommunen bedt om hjelp

Også Verdal kommune er blitt kontaktet, for å få hjelp til å få kvinnen (28) hennes ektemann (27) og en kamerat (31) tilbake til Norge.

- Jeg er blitt spurt om kommunen kan bidra til å få de hjem. Men det er svært vanskelig, for ikke å si umulig, sier ordfører Bjørn Iversen.

Han sier de i stedet må konsentrere seg om å hjelpe familiene som sitter igjen i bygda. Ordføreren sier han forstår veldig godt fortvilelsen, og har nylig blitt kontaktet av nære familiemedlemmer som er alvorlig bekymret

- Dette er krevende, veldig krevende for familiene.

Bekymret for flere i Innherred

Lensmann Røstad kalte i midten av mars inn en ung mann til en bekymringssamtale. Han var ikke etnisk norsk.

– Vi har fått flere bekymringsmeldinger de siste månedene. Denne uka skal vi møte en mann i tenårene som flere er bekymret for. Dette er på bakgrunn av uttalelser og hvor han har snakket varmt om IS. Da må vi spørre hva han mener med dette, om han tenkte å dra dit og etterpå følge opp med samtaler med foreldre, skole og så videre, sier Røstad.

Vil ha tips

Lensmannen sier det er vanskelig å følge med på hva enkeltpersoner foretar seg. Nå vil han flere tips for å hindre at flere knytter seg til terrorgrupper.

- Vi har et omfattende forebygge arbeid foran oss, sier Røstad, og understreker at det er svært viktig å ha et nærpoliti.

- Skal vi ha trygge lokalsamfunn må politiet være til stede. Mange saker blir løst med en enkel telefon fordi man helt enkelt kjenner folk. Den fordelen verken kan eller må vi miste, sier lensmannen.

Vanlig å brenne pass

Den islamske staten (IS) har selv gitt ut filmer som viser fremmedkrigere fra flere nasjoner som brenner passene sine, deriblant franske IS-krigere. Ifølge New York Times er passbrenning et vanlig ritual for nye IS-rekrutter, som viser en forpliktelse om å aldri vende tilbake til landene de kom fra.