Det er en tabbe av regjeringen å pulverisere det statlige investeringsselskapet Investinor.

Lykkeligere dager: I 2009 var det stor stas da statsminister, statsråd og ordfører kunne åpne Investinors kontor i Trondheim. Fra venstre: Kjell A. Storeide, daværende nærings- og handelsminister Sylvia Brustad, Stein H. Annexstad, daværende statsminister Jens Stoltenberg og ordfører Rita Ottervik. Investinor tilbyr statlig risikokapital til internasjonalt orienterte og konkurransedyktige bedrifter. Foto: Gorm Kallestad

Det er greit å skifte kurs, men da må begrunnelsen være redelig. Begrunnelsen for å snu opp ned på Investinor er ikke redelig. Dessuten kan samfunnet tape på endringen, fordi resultatet kan bli dårligere nyskaping og mindre innovasjon.

Regjeringen foreslår å fullstendig endre det statseide investeringsselskapet med adresse i Trondheim. Dagens virksomhet skal lukkes og gradvis avvikles, selskapet skal få nye oppgaver, og 1,25 milliarder kroner skal trekkes inn. Ifølge regjeringen vil endringene utløse mer privat kapital til å investere i virksomheter som er i en tidlig fase. Andre aktører er ikke like optimistiske. Lokale Høyre- og Frp-topper er lite fornøyd med deres egen regjering. -Uakseptabelt og uhørt, sier Høyres kommunalråd Ingrid Skjøtskift. Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad kaller forslaget en utarming av Investinor.

Én av grunnene til at Investinor ble etablert i 2008, var det paradoks at den norske stats oljepenger investeres i tusenvis av bedrifter i andre land, men at veldig lite av disse pengene går til bedrifter i Norge. I tillegg til statlige penger, får de 35 bedriftene der Investor er medeier, også tilgang til kapitalforvalternes kunnskap og erfaring. Det er derfor kompetente penger Inevstinor kan tilby. Regjeringen ønsker å sette strek over kompetansen.

Det vil føre til at et miljø for aktiv forvaltning forvitrer. Nyskapere vil også i fremtiden bli sendt ut i verden med statens penger, men uten at de på ferden får med seg statlig betalt kompetanse. Investinors nye mandat vil ligne på virksomhet som staten allerede driver i Innovasjon Norge. Derfor vil det komme ønsker om å slå sammen to like, statlige områder for nyskaping og innovasjon. Det er grunn til å frykte at Investinor ikke vil stå sterkt hvis det blir en slik fusjon.

Vi har en mistanke om at Finansdepartementets uvilje mot å spre kontroll over statlig virksomhet hviler tungt over forslaget om å pulverisere Investinor. Det har åpenbart ikke vært politikere i regjeringsapparatet som har hatt de riktige instinkter eller evne til å stå imot presset.