Thomas Bergdal (24) eier de seks slangene som ble beslaglagt av Mattilsynet og politiet mandag og onsdag denne uka. Den ene slangen – en dumerils ground boa – skal avlives om kort tid.

- Jeg mener Mattilsynet handler i strid med dyrevelferdsloven når de gjør som de gjør. Det er helt feil at de kan avlive friske dyr, sier Bergdal.

De fem slangene som ble tatt onsdag er av typen kongepyton.

- Forbudet er helt på trynet

24-åringen sier til adressa.no at han ble svært deprimert da dyrene hans ble tatt fra ham.

- Slangene har vært en veldig god terapi for meg i vanskelige tider. Jeg fikk angstanfall da jeg fikk vite at slangene var tatt vekk fra meg. Jeg er fortsatt deprimert, og ser på dette som et hardt slag i trynet, sier Bergdal.

- Det er ulovlig å ha slanger i Norge. Hvorfor fulgte du ikke loven?

- Jeg mener forbudet i Norge er helt på trynet. Grunnlaget for forbudet er altfor dårlig. Et argument er at slangene vil ødelegge norsk fauna dersom de slippes fri. Dette er bare tull, i og med at slangene ikke har sjans til å overleve i temperaturer under 14 grader.

adressa.no har vært i kontakt med veterinær Jens Petter Brastad, som kaller lovforbudet om eksotiske dyr særnorsk.

- I resten av Europa behandles tropiske fisker, tropisk fugler og tropiske reptiler likt, sier Brastad.

Søker om å beholde slangene

Slangeeier Thomas Bergdal hevder at han verken har importert eller avlet slanger i Norge.

- Jeg kjøpte alle seks slanger av privatpersoner fra ulike steder i landet, sier han.

Han har fortsatt ikke vært i avhør hos politiet onsdag kveld, men har vært i kontakt med dem via telefon.

- Jeg snakket med dem på mandag da de tok den første slangen. Jeg nektet for å ha flere slanger. Jeg vil jo ikke at dyrene mine skal avlives, sier Bergdal.

Nå skal Bergdal søke om å få holde slangene lovlig.

- Jeg håper ikke Mattilsynet og politiet tar noen brå beslutninger og avliver slangene før jeg har rukket å få søknaden gjennom, sier han.

Skal avlives snarest

Mattilsynet aksjonerte mot boligen til Bergdal etter en anonym bekymringsmelding. Jan Kåre Bjørkås i Mattilsynet sier at boaslangen de fant mandag skal avlives allerede onsdag kveld eller torsdag morgen. Bergdal har ifølge Bjørkås fått beskjed om dette.

- Vi venter foreløpig på svar fra Miljødirektoratet om de andre fem slangene er utrydningstruet, sier Bjørkås, fungerende avdelingssjef ved Mattilsynet i Gauldal.

Slangeeier Bergdal sier at han ikke har fått beskjed om at slangen skal avlives.

- Dette er helt nytt for meg. Etter hva jeg har hørt må jeg få vedtaket i posten og få adgang til å klage før de kan avlive slangene, sier Bergdal.

Han er i gang med å formulere et klagebrev til Mattilsynet på hvordan de har behandlet slangene hans. Dette er noe av det 24-åringen skal skrive i klagen: Begrunnelse for klagen er at avliving av friske dyr som omfattes av dyrevelferdsloven anses å være i strid med lovens formål, som er å fremme god dyrevelferd og respekt for dyr. Dyrevelferdslovens § 3 fastslår også at "Dyr har egenverdi uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger".

Bjørkås sier at vedtaket ble fattet onsdag, og at det er på vei til eier i posten.

- Han får behandlet klagen sin, men det vil ikke få invirkning på det aktuelle vedtaket. Slangen skal avlives snarest, sier Bjørkås.

- Vi har klare rutiner

Mattilsynet har klare rutiner når det kommer til funn av ulovlige kjæledyr.

- Dyrene skal til forvaring innen vi får kartlagt om dyreartene er utrydningstruet. Dersom de ikke er det, avlives de. Er de utrydningstruet tar Miljødirektoratet seg av saken videre. Dette har jeg aldri opplevd, sier Bjørkås.

Tidligere tok dyreparker imot slanger. Dette skjer ikke lenger.

- Dyreparkene har allerede nok slanger, sier Bjørkås.

Ikke enig i kritikken

Slangene til Thomas Bergdal ble tatt i forvaring hos Falk på Sluppen.

- Der har de midlertidige rom for slanger og andre ulovlige dyr, samt ansatte som vet hvordan de skal håndteres, forklarer Bjørkås.

Han er ikke enig i kritikken om at Mattilsynet handler i strid med dyrevelferdsloven.

- Det er kriminelt å ha slike dyr i Norge, og vi følger forskriften om at dyr som ikke er utrydningstruet skal avlives, sier Bjørkås.

Foto: POLITIET