Lørdag vant Renee Fagerhøi det uoffisielle verdensmesterskapet i sjømat, som gikk av stabelen i Tromsø.

VM i sjømat er et ferskt initiativ og det er første gang fiskeribransje og offentlig fiskeriforvaltning går sammen for å få til konkurransen. Den er lagt til arrangementet Northern Delight, en stor sjømatfest i og utenfor Kystens Hus i nordlysbyen.

Uoffisiell verdensmester

Seks kokker deltok i mesterskapet. En danske og fem nordmenn. Etter semifinaler gikk Gunnar Jensen, fra Mathallen i Tromsø og Top Chef-vinner Renee Fagerhøi til finalen. Konkurransen er i startgropa, med ambisjoner om å vokse, men er foreløpig et uoffisielt mesterskap som bærer preg av det norske.

- Hun hadde den beste maten, rett og slett det var derfor hun vant! Renée vant med en klassisk rett: Laks, rømme og agurksalat. Og hun har en kreativ bruk av de tradisjonelle ingrediensene,  sier arrangør og hoveddommer, Svein Magnus Gjønvik.

Rømmen kom sammen med en sjy av kamskjell og blåskjell, reker og dill. Mandelpotetene var saltkokt, bakt og vendt i olje og agurkene presentert i kuler. Blandt annet.

Gjønvik berømmer Fagerhøis kreativitet på kjøkkenet. Og han understreker hvilken positiv innflytelse hennes gode humør har.

- Hun er et herlig menneske. Det er lett å se at hun koser seg der hun nærmest danser på kjøkkenet, sier Gjønvik.

Utvider merittlista

Trondheimskokken Renee Fagerhøi har en merittliste som vokser. I tillegg til årets seier i Top Chef på TV2 har hun flere sterke plasseringer fra NM (bronse fra både 2013 og 2014). Hun vant også sølv i Årets Grønne Kokk under Smak 2014.

- Å vinne er alltid gøy! Dritkult, er det. Jeg var eneste jente, som vanlig. Så er det herlig å besøke den fine byen. Det er første tur til Tromsø, og det har vært veldig moro hittil. Seier en gledelig bonus. Jeg har en liten rekke med meritter som jeg fyller på videre nå, ler Fagerhøi selv. Hun gleder seg til å feire seieren med kokkevenner i Tromsø i kveld.

Hun forteller at hun deltok for moroas skyld og ikke med tungt alvor.

- Deltakelsen i denne konkurransen kom litt spontant, og det er ikke slik at jeg har brukt et halvår på å planlegge og øve på dette. Akkurat nå er det restaurantplanene som tar mye av oppmerksomheten.

Åpner restaurant i Trondheim

- Hvor langt har du kommet med de planene?

- Så langt at vi er i gang med å tegne kjøkken.

- Det betyr at dere har lokaler?

- Det har vi, men jeg vil ikke fortelle hvor enda. Ikke annet enn at det er i Trondheim.

- Og når planlegger du åpning?

- Tidspunktet vil jeg ikke fortelle heller. Vi rusher det ikke. Dette er min baby og jeg vil gjerne forme dette varsomt og med omtanke. Det er en lang prosess å åpne restaurant. Det jeg kan si, er at folk får vite om det når vi er klare!

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.