Ti hus ble tatt av snøskredet fra fjellet Sukkertoppen i Longyearbyen på Svalbard i går formiddag.

I går var André Jenssen med blant de frivillige som rykket ut til snøskredet på Svalbard. - Jeg har mistet en venn, sier han til Aftenposten.

- Han var en energibunt og et flott menneske. Longyearbyen er et lite samfunn, og vi er alle berørt, sier han.

- Knuste frysebokser

Jenssen forteller om et forferdelig syn som møtte de frivillige og redningsmannskapene ved skredstedet.

- Det var som etter en eksplosjon. Vi måtte grave oss gjennom ikke bare snø, men knuste frysebokser, snøscootere og takplater, forteller han.

Slo i mikroen

Anne Kristin Jakobsen bodde i en av de rammede boligene. Hun sto i morgenkåpen da raset knuste seg gjennom huset hennes.

Det er Svalbardposten som forteller den dramatiske historien og som beskriver det skredutsatte området som en slagmark.

Jakobsen var hjemme sammen med sønnen på 12 og samboeren da snøen presset seg inn i huset ved 10.30-tiden. Hun ble fullstendig begravd av snømassene.

- Hun lå nesten helt fastklemt. Det er kaos, alt er knust, og hun slo og slo i mikrobølgeovnen for å påkalle oppmerksomhet, forteller søskenbarnet Bent Jakobsen.

- Et katastrofeområde

Da Svalbardposten snakker med ham, sitter han sammen med Anne Kristin Jakobsen på sykehuset på Svalbard.

Selv har hun ikke lyst til å snakke med mediene. Hun forteller derfor historien gjennom søskenbarnet.

Da redningsmannskapene kom til stedet, hørte de lyden av slagene fra snømassene inne i bolighuset og greide å grave henne frem. Deretter ble hun brakt til sykehus.

- Hun hadde utrolig flaks. Du kjenner deg ikke igjen, det er et katastrofeområde, sier Bent Jakobsen.

Ti personer til sykehus

Husene på Svalbard står på pæler, og de kraftige snømassene skal ha skjøvet en husrekke nedover slik at de ble stående inntil rekken nedenfor, ifølge Svalbardposten.

En mann i 40-årene omkom etter skredet.

I alt ble ti personer, fire barn og seks voksne, brakt til sykehuset i Longyearbyen med skader, opplyser Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

- Én mann er bekreftet omkommet, og to av barna er alvorlig skadet, sier kommunikasjonsrådgiver Per Christian Johansen ved UNN.

Ett av barna var i går kveld kritisk skadet. Fem personer behandles for lettere skader. I går kveld ble de to barna og en til skadet fraktet til Tromsø.

Hele Nybyen i Longyearbyen ble evakuert, i tillegg til det gamle sykehuset og husrekken som ligger i fjellsiden der raset gikk.

Sendte opp ekstra hjelp

Rundt 100 personer deltok i redningsarbeidet etter skredet i går. Ekstra medisinsk personell, politi og folk fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp i Troms ble sendt opp for å hjelpe til.

Kom seg i sikkerhet

Kine Bakkeli måtte klatre ut vinduet da huset hennes ble tatt av snøraset.

- Ja, da jeg så ut av vinduet på oversiden, der hvor det plutselig ble så mørkt, så sto det et hus på skrå helt inntil huset vårt. Det skygget. Og det hadde aldri stått der før, sier Kine Bakkeli til Aftenposten.

Hun skjønte alvoret. Dro på seg yttertøy utenpå nattøyet tok med seg telefonen og klatret ut av vinduet og inn i uværet. Hun kom seg i sikkerhet på et hotell i nærheten.

«Som en film uten lyd»

Eva Grøndal holdt seg fast i et hjørne mens huset seilte av gårde i snømassene i Longyearbyen.

- Det første jeg tenkte, var at nå må jeg ikke sitte fast, forteller hun til NTB.

Grøndal bor alene i et av de såkalte spisshusene som ble tatt av skredet. Hun hadde akkurat gått ned i første etasje da raset kom.

- Da gikk strømmen, og så følte jeg bare at jeg seilte sammen med huset. Det var merkelig stille, som en film uten lyd, forteller hun.

Grøndal forteller at nesten alle husene på Svalbard står på påler, og tror det er grunnen til at husene blir skjøvet av gårde og ikke raser

- Det kan ha reddet livet mitt, forteller hun.