Forsvarets pressetalsmann Vegard Finberg sier granaten slettes ikke var ufarlig og at den kunne gått i luften av seg selv.

- Slik granaten fremsto ville dødelig radius i åpent lende kunne vært rundt fem meter. Den kunne ha detonert ved kraftig bevegelse/støt eller varme i form av for eksempel et bål. Granatens opprinnelige avfyringsmekanisme var en friksjonstenner med svovel, cirka 4,5 sek som standard forsinkelseslunte før detonasjon. Granaten kom i sin tid med forskjellige forsinkelser, helt ned i ett sekund.

Søkte med metalldetektor

Like før klokken 16.00 torsdag ettermiddag fikk Sør-Trøndelag politidistrikt melding fra en person som hadde funnet det som trolig var en håndgranat.

Melderen hadde søkt med en metalldetektor i området da den ga utslag, og granaten ble funnet.

Ikke transportsikker

Granaten lå i et lite skogholt, nær Oscar Wistings vei.

Det var mest sannsynlig en tysk egghåndgranat fra andre verdenskrig (modell 39 Eihandgranate). Den var svært rusten og deler av selve granatlegemet var rustet bort. Den ble ikke ansett som transportsikker og måtte derfor destrueres ved detonasjon i umiddelbar nærhet av funnstedet – på egnet sted som fanget opp splinter slik at bebyggelsen som var litt over 100 meter unna ikke skulle bli berørt.

Må varsles umiddelbart

- Faremomenter ved en slik granat er selve kraften fra sprengladningen samt splinter fra granatlegemet. Derfor bør funn av antatte sprenglegemer ikke berøres av publikum og politiet varsles umiddelbart.

Godt gjemt

– Håndgranaten lå godt gjemt. En politipatrulje dro opp til stedet, tok bilde av granaten og sendte dette til Forsvarets operative hovedkvarter, sier operasjonsleder Berit Sjømæling Hovin.

Hun opplyser at mannskap fra Forsvaret kom til stedet i løpet av kvelden. Klokken 21.22 ble granaten uskadeliggjort.

– Håndgranaten ble sprengt på stedet, sier operasjonslederen.