Foreløpig er det stille ved de trønderske grensepasseringene til Sverige. Norge bemanner ikke grensestasjonene slik en rekke land fra Danmark og sørover har gjort. Normalt kommer bare et fåtall asylsøkere over grensen til Trøndelag. Det regner politioverbetjent Arne Erik Ulvin ved Stjørdal lensmannskontor med kan endre seg.

- Mange mennesker er på flukt. Presset er stort i mange land. Det vil være rart om ikke vi også blir berørt, sier Ulvin.

Normalt til Østlandet

Det norske mottaksapparatet er lagt opp slik at flyktninger som kommer til landet skal tas imot og registreres på Østlandet. Den overraskende pågangen av asylsøkere som kommer via Russland, har fått myndighetene til å opprette et nytt transittmottak i Finnmark. I Trøndelag er det ingen planer om å opprette transittmottak i et påkommende tilfelle.

- Normalt kommer én og annen asylsøker fra svensk side til Trøndelag. De siste ankomne var en familie fra Irak for noen uker siden. De som dukker opp her kommer som regel med tog. Vi kan ikke bemanne opp for en fremtidig situasjon. Tiden vil vise hva som blir behovet. Vi ser jo at systemet både for politiet og UDI i Oslo er hardt presset, sier Arne Henrik Ulvin.

Siw Hind, seksjonsleder ved Sør-Trøndelag politidistrikt sier at det er normalt melder seg to -tre asylsøkere per uke i Trondheim.

- Foreløpig har vi ikke merket noen økning. Vi har ikke mottatt signaler på at vi skal opprette grensekontroll.

Snart fullt i mottakene

Asylsøkere som kommer inn over svenskegrensen til Trøndelag får en foreløpig registrering før de henvises til Oslo for å registrering, intervju og for å fremme sine asylsøknad. I påvente av at søknaden behandles, blir asylsøkerne sendt videre til flyktningmottak rundt om i landet.

Utlendingsdirektoratet i Midt-Norge har for tiden 2138 plasser i asylmottak. Samlet antall beboere per i dag er 1917. Det betyr at bare 221 plasser er ledige. UDI har bedt om etablering av 1500 nye mottaksplasser på landsbasis for å takle den økte tilstrømningen.

Politiet, Trondheim kommune og UDiI i Midt-Norge skal møtes onsdag for å drøfte tiltak.

- Situasjonen er en annen i dag enn for ti dager siden. Formannskapet har sagt at vi skal være positive til å etablere asylmottak, sier Reza Monajemi, rådgiver i rådmannens fagstab.

I dag har kommunen bare ett mottak, på Torgård.