Hun skal lede årets Hall of Fame-show på Clarion Hotel & Congress 13. august. Begivenheten blir sendt på NRK1 fredag 21. august. Njie mener det er nettopp slike begivenheter lisenskanalen skal ta seg av.

– TV2 og Hanne Krogh, som har ledet programmet de siste årene, har gjort en utmerket jobb. Men jeg synes det er fint at prisutdelingen nå for første gang blir sendt på NRK, sier Haddy Njie.

Hun kan ikke røpe mye av showets innhold, for de mange gjesteartistene skal komme som en overraskelse både på publikum og på de fire som nå blir innlemmet i hallen av berømte.

I år er turen kommet til Mari Boine, Inger Lise Rypdal, Jan Garbarek og Ole Paus. Garbarek har sagt til Adresseavisen at han ikke føler seg bekvem i slike situasjoner og vil ikke være til stede.

Les også: Garbareks far var krigsfange

Les også: - Mitt første språk var trøndersk

Respekterer Garbarek

– Jeg respekterer fullt ut at Jan Garbarek vil la musikken tale for seg. De tre andre stiller derimot opp uten betingelser. Artister på dette nivået vil gjerne være godt forberedt og er ikke alltid glade i overraskelser. Men de tre tar det som kommer. Ingen av dem vet noe på forhånd. Jeg skal intervjue dem, og vi skal vise klipp fra NRKs arkiv fra deres lange karriere. Der finnes det mye interessant, også klipp som artistene selv kanskje har glemt, sier Haddy Njie.

– Noen har hevdet at det er en skandale at Raga Rockers ikke er blitt innlemmet i Hall of Fame?

Les også: - Man kan spørre seg hva de har i tobakken på jurymøtene

Rett fra Amazonas

– Da må de være tålmodige. Alle som fortjener en plass, kan ikke bli med samtidig. Jeg er helt enig i at de fortjener å bli innlemmet, og deres tur kommer nok. Det er kjempefint at Hall of Fame skaper engasjement.

Haddy Njie, som selv har gitt ut fire album, er en av mange artister som bidrar på det gigantiske plateprosjektet som hyller Raga Rockers i høst. Hun synger «Borte nå».

Hun har ikke fått med seg diskusjonen om Raga Rockers og Hall of Fame, for hun har nettopp kommet hjem fra en reportasjereise i Amazonas i forbindelse med at hun også i år skal være programleder for høstens TV-aksjon, der pengene skal gå til Regnskogfondet.

Hvorfor de berører oss

Hun mener Mari Boine, Inger Lise Rypdal, Jan Garbarek og Ole Paus er en del av vår felles kulturarv. Under showet vil hun snakke med dem om hva som er drivkraften bak det de har gjort og om den lange veien de har gått fra å være unge og ambisiøse til å bli artister som betyr mye for mange nordmenn.

– Du vet en del om dette, siden du er artist selv?

– Jeg kjenner igjen behovet for å uttrykke noe, og jeg vet at det koster. Noe av det jeg vil prøve å finne ut under showet, er hvorfor disse fire på hver sin måte berører oss så sterkt som de gjør.

Les også: Ti i skuddet feirer femti år: Suksess etter sterk motstand

Trondheim er «svigerbyen»

Kjæresten hennes, Trond Giske, var mannen som sto i spissen for å etablere Rockheim da han var kulturminister.

– Er det litt spesielt at du nå skal lede et program fra institusjonen som Trond Giske tok det politiske initiativet til?

– Trond er engasjert i alt som skjer i Trøndelag, og det er fint å bli bedre kjent med noe av alt det han er opptatt av. Trondheim er blitt «svigerbyen» min, og jeg liker meg veldig godt her. Jeg har også inntrykk av at byens befolkning er glad i Rockheim, og jeg håper de omfavner oss når vi skal arrangere Hall of Fame.

– Hører du mye om Rockheim på hjemmebane?

– Trond er fortsatt svært engasjert i institusjonen. Rockheim formidler kulturhistorie. Artistene som nå blir innlemmet i Hall of Fame, har vært med på å binde landet sammen. Ole Paus, for eksempel, ble nok oppfattet som en sær fyr da han opptrådte på TV de første gangene. Men sangene hans treffer oss. De har avspeilet samfunnsutviklingen og skapt debatt, og nå er han blitt en folkekjær artist.