Wes Andersons sorgmuntre, barnlige 60-tallsportrett og Michael Hanekes mesterlige høstsonate om et aldrende ektepar, ruver mest i overraskende bra filmår.

Adresseavisens rangering av årets beste filmer på norsk kino viser at i 2012 har amerikansk, europeisk og norsk film har levert høydepunkt som vil bli stående og sannsynligvis heve årgangen over inntrykket av et år på det jevne, som et nærsynt blikk fort kan gi inntrykk av.

I en tid da amerikansk film sliter med 3D-oppdrift og ofte satser forutsigbart på tegneserier, oppfølgere og nyinnspillinger, viser årets beste amerikanske filmer at det fortsatt er rom for dristighet, originalitet og nye historier også i den største drømmefabrikken.

43-årige Wes Anderson har med «Moonrise Kingdom» laget sin syvende og hittil beste film. En fargesprakende historie om ung kjærlighet og flukt, så leken, detaljrik og velkomponert som film i stort format sjelden er i våre dager. Den tåler å sees mange ganger, med sin kombinasjon av humor, melankoli, musikalitet og evne til å skape et eget univers.

Om Anderson er i ferd med å få fortjent status som en av de mest særpregede filmkunstnerne i USA, bekrefter Michael Haneke med «Amour» at han er Europas ledende filmskaper for tida. 70-åringens 12. film får premiere 1. juledag. Den skildrer et fransk ektepar i 80-åra før og etter at hun rammes av slag. Med skuespillerprestasjoner uten like er den østerrikske mesterens varmeste film så nøktern og renskåret at det vil dirre i salene.

Her er de 20 beste filmene fra 2012

1. «MOONRISE KINGDOM»

USA

Regi: Wes Anderson

Sprudlende skrudd rundt tolvårig speider på rømmen fra sommerleir med kjæresten i 1965. Wes Anderson på sitt best lekne om eventyrlystne barn og triste voksne.

2. «AMOUR»

Frankrike

Regi: Michael Haneke

Årets julefilm, om en mann i 80-åra og hans slagrammede kone er et overraskende varmt storverk av den usentimentale østerrikeren som er Europas største filmkunstner for tida.

3. «SHAME»

England

Regi: Steve McQueen

Mørk emosjonell og seksuell undergangsferd i hverdagslig ramme. Så mesterlig spilt og regissert at det er til å bli nummen av.

4) «VI MÅ SNAKKE OM KEVIN»

England

Regi: Lynne Ramsay

Tilda Swinton og Lynne Ramsays skildring av en mors forsøk på å leve med at sønnen utførte en skolemassakre, er vesentlig filmkunst.

5) «ELENA»

Russland

Regi: Andrey Zvyagintsev

Middelaldrende kvinne i moralsk skvis mellom velstående ny mann og snyltende familie. Særdeles velregissert bilde på dagens Russland.

6) «KILLING THEM SOFTLY»

USA

Regi: Andrew Dominik

Brad Pitt som dødbringende ryddegutt for mafia i finanskrise. Stilsikkert og velspilt om små og halvstore skurker i ly av amerikansk valgkamp.

7) «PÅ VEIEN TIL BUENOS AIRES»

Argentina

Regi: Pablo Giorgelli

En bisk lastebilsjåfør og en haikende kvinne med barn i road movie i begrepets rette forstand. 150 mil med kresent filmatisk mesterskap.

8) «MULDVARPEN»

England

Regi: Tomas Alfredson

Fantastisk hovedrolle av Gary Oldman topper Tomas Alfredsons gjennomgående eminente filmatisering klassisk spionroman.

9) «BARBARA»

Tyskland

Regi: Christian Petzold

Finstemt emosjonell thriller om lege under overvåkning i DDR i 1980. Nina Hoss er fantastisk i tittelrollen, i lekkert, velregissert drama.

10) «SOM DU SER MEG»

Norge

Regi: Dag Johan Haugerud

En norsk film har aldri hatt flere strålende kvinneroller enn Dag Johan Haugeruds sorgmuntre kammerspill om de tilsynelatende små ting.

11) «LOOPER»

USA

Regi: Rian Johnson

Tidsreise fra fremtiden som skalkeskjul for drap i smart og god framtidsthriller i klasse med «The Matrix» og «Inception».

12) «TOMBOY»

Frankrike

Regi: Céline Sciamma

Utsøkt spilt og regissert om tiårig guttejente i nytt nabolag. Finstemt om kjønn og identitet i en av årets beste barneskildringer på film.

13) «MARTHA MARCY MAY MARLENE»

USA

Regi: Sean Durkin

Smygende velspilt og velregissert om ei ung jente på vei bort fra mystisk sekt. Årets mest lovende amerikanske debut.

14) «SEARCHING FOR SUGAR MAN»

Sverige

Regi: Malik Bendjelloul

Mystisk, fantastisk historie med glødende musikk om jakten på en glemt, farget amerikansk rockhelt som var stor i Sør-Afrika på 70-tallet.

15) «TED»

USA

Regi: Seth MacFarlane

En doprøykende, fordomsfull teddybjørn og en 35-åring som fortsatt vil være gutt, i årets best rølpete amerikanske suksesskomedie.

16) «TYRANNOSAUR»

England

Regi: Paddy Considine

Smerte, fortvilelse og sinne i røff miks. Velspilt, vond og severdig regidebut av ledende britisk skuespiller.

17) «THE ARTIST»

Frankrike

Regi: Michel Hazanavicius

Nostalgisk hyllest til filmkunstens første storhetstid. En kjærlighetserklæring til klassisk film og morsomt bevis på at ny teknologi ikke nødvendigvis gjør film bedre.

18) «MAGIC MIKE»

USA

Regi: Steven Soderbergh

Matthew McConaughey og Channing Tatum som mannlige strippere i røft, bittersøtt drama fra underholdningsbransjens underliv.

19) «OPERASJON ARGO»

USA

Regi: Ben Affleck

Spionthriller nesten for vill til å være sann. Velregissert, intens thriller om utrolig røverhistorie bak amerikansk gisseldrama i Iran i 1980.

20) «SKYFALL»

England

Regi: Sam Mendes

James Bond fyller 50 på film ved å flørte lekent med fortiden, samtidig som persongalleri og handling er pusset godt opp med tanke på videre bruk.