St. Olavs Hospital har gjort full retrett i Freddy-saken. I dag fikk en lykkelig Freddy Olden (43) vite at han vil få hjelp den dagen pusten svikter.

- Jeg er veldig glad og skal feire med champagne på lørdag. I kveld blir det nok en ølskål, sier han med et stort smil til Adresseavisens reporter på stedet.

Adresseavisen var til stede tirsdag ettermiddag da Freddy Olden og kjæresten Fiona Alexander kom ut fra et møte med lungeavdelingen ved St. Olavs Hospital.

- Møtt med respekt

De har nettopp fått vite at sykehuset er villig til å la ALS-syke Freddy Olden få trakeotomi den dagen pusten svikter. Det vil si et hull i halsen med en kobling til en respirator.

- Denne gangen ble jeg møtt med respekt og dialog. Jeg er veldig glad for at de gjør en helomvending og at de har tatt hensyn til Oslo universitetssykehus sine vurderinger. Han føler at han har vunnet mot systemet, men understreker at han er en utypisk ALS-pasient som har orket denne prosessen.

- Jeg håper at St. Olavs Hospital har lært at det ikke skal være sånn at de som ønsker å få respiratorhjelp må gjennom enda en vurdering for bli hørt, sier Olden.

- Må få lik standard

Advokat og styremedlem i ALS-foreningen, Geir Lippestad, er svært glad på vegne av klienten.

- Det synes jeg var veldig fint å høre. Han fikk jo høre av legene i Oslo at han er en god kandidat for respiratorhjelp. Det vil gi ham et verdig og godt liv, alt tatt i betraktning, sier han.

Lippestad legger vekt på at avgjørelsen betyr enormt mye for Freddy og familien, og ikke minst datteren på åtte år.

- Det betyr også mye for pasienter i samme situasjon. Menneskeverd er veldig individuelt, og hva det vil si å ha et godt liv må være opp til pasienten å definere. Det er et viktig prinsipp, mener Lippestad.

Nå håper han at det blir en lik standard for vurdering av ALS-pasienter som ber om respiratorhjelp.

- Dette gjelder de svakeste pasientene, og for å si det brutalt, de har ikke så mange år igjen. Da er det ikke riktig at de skal bruke disse dyrebare årene på å slåss for slike rettigheter, fastslår Lippestad.

Uenighet i miljøet

Olden har levd i uvisshet om sin skjebne helt siden i desember da St. Olavs Hospital kom med den overraskende beskjeden om at de anbefalte ingen videre behandling den dagen lungene svikter, og at det var bedre for Freddy å dø av sykdommen.

Men det er uenighet i det medisinske miljøet nasjonalt.

I forbindelse med en second opinion uttalte ALS-teamet ved Oslo universitetssykehus at de er positiv til å la Freddy få respiratorhjelp. Siden da har Freddy levd i usikkerhet om sin videre skjebne.

Derfor var det ekstra godt endelig å få beskjed fra St. Olavs Hospital om at de gjør retrett i saken. For Olden er det et poeng å komme i gang med planleggingen av operasjonen, samt sette sammen og lære opp et team som skal hjelpe han å leve med hjemmerespirator.

- Forventet svar

Før møtet var det en veldig spent og nervøs Freddy som snakket med Adresseavisens reporter.

- Jeg er veldig spent på utfallet av dagens møte, og jeg forventer å få svar i dag, sa han på vei inn.

Tvillingbror Tommy Olden var også nervøs på brorens vegne.

- Det dreier seg om en livsnødvendig avgjørelse, sa han.

Neste steg i prosessen for Freddy nå er å komme i dialog med Trondheim kommune, som er ansvarlig for den videre hjelpen rundt ham.

- Har vært gjennom en vanskelig prosess

Viseadministrerende direktør ved St. Olavs Hospital, Stein Kaasa, sier sykehuset har tatt til etterrettning vurderingene fra Universitetssykehuset i Oslo, og ut i fra det gjort en ny totalvurdering av saken.

– Freddy Olden vil få tilbud om akutt  behandling, og vi vil være i dialog fremover om en planlagt trakeotomi, sier Kaasa.

I etterpåklokskapens lys innrømmer Kaasa at Freddy Olden har vært igjennom en vanskelig prosess, som vi gjerne skulle ha unngått.

Freddy og datteren Vilde fikk sine ønsker oppfylt i dag. Foto: RUNE PETTER NESS
Geir Lippestad synes ikke det er riktig at ALS-syke med få år igjen å leve skal måtte kjempe mot systemet.