- I fjor var det begredelig mange plasser, med små kull og generelt lav tetthet av ryper. I år er det i de aller fleste stedene i Midt-Norge en bra oppgang i tetthetene. Oppgangen er ikke like stor over alt, men det generelle bildet er at det er bra oppgang, sier seniorforsker Erlend Birkeland Nilsen i Nina.

Les også: Sykdommen som skremmer jegerne

Mens det store bildet for landet i fjor var «bra i nord, dårlig i sør», er situasjonen snudd på hodet denne høsten.

På rett side av Børgefjell

Takseringen viser en nedgang i nord, mens det er bedring i sør. Og hele Trøndelag ligger på «rett side» av det skillet nord/sør.

- Grensa går rett nord for fylkesgrensa, på nordsiden av Børgefjell. Så hele Trøndelag ser ut til å være med på den positive oppsvinget, sier Birkeland Nilsen.

Samtidig presiserer forskeren at de gledelige nyhetene er relative, og at antallet ryper i fjellet sett i et litt lenger perspektiv ikke er veldig høyt.

- Det har vært en ganske lang nedadgående trend. Og det vi nå ser, er en oppgang sammenlignet med i fjor. Sammenlignet med det siste tiåret, er det derimot kun et middels år. Det er fortsatt langt igjen til de tetthetene som det var for noen tiår tilbake. Så når vi snakker om en gledelig nyhet i år – er det i all hovedsak en korttidssammenligning, sier han.

Les også: Elgen bommet på beite

Birkeland Nilsen er prosjektleder for Hønsefuglportalen, som registrerer og håndterer alle dataene fra taksering og ryper og skogsfugl i Norge. Driften finansieres av midler fra Miljødirektoratet, og avgifter fra landets store grunneiere og rettighetshavere.

Teller ryper på dugnad

Blant grunneierne som samarbeider med Hønsefuglportalen, er Norges største utmarkseiendom, Meraker Brug. Der – som ellers i landet – legges det ned et stort arbeid i første halvdel av august.

- Det er lagt ut linjer i terrenget, som gås med hunder. Det er et innarbeidet opplegg som vi har fulgt på denne måten siden 2009. Vi gjør det samme år etter år for å ha sammenligningsgrunnlag. Det er den beste måten vi kan få noe fornuftig informasjon på, det sier ingenting å gå rundt på måfå og se etter rypekull, sier utmarkssjef Jakob Haugen i Meraker Brug.

Les også: Trøndersk storeslem på fire bein

Under linjetakseringen noteres antall situasjoner – antall fugler. Både voksne og kyllinger. Normalt sett skjer dette i første halvdel av august.

- Bare hos oss er det gått 290 kilometer fordelt på 13 ulike terreng. Takseringen ble gjort mellom den 6. og den 16. august. Dette arbeidet gjøres av ivrige fuglehundfolk. Det er dugnadsarbeid, men plusset er jo at de får trent hundene sine samtidig, sier Haugen.

Varsler måtehold

Fjoråret var et svært dårlig år for rypa – også i Midt-Norge. Bestanden av smågnagere brøt sammen i løpet av høsten og vinteren 2014, samtidig som våren kom ekstremt sent. På landsbasis var det en nedgang på knapt atten prosent i antall jegere som jaktet rype i forhold til året før.

For Meraker Brug betydde det begrensninger i kortsalget, og jaktstopp allerede 1. oktober. Gode nyheter til tross – også denne sesongen holdes jakttrykket nede.

- I og med at det var såpass dårlig i fjor, besluttet vi allerede da at vi heller ikke denne sesongen legger opp til omfattende jakt. Utleien begrenses for å prøve å få bestanden på rett vei. Vi mener det er fornuftig, for vi er interessert i at bestandene skal være litt bedre. Det er lønnsomt, sier Haugen.

Les også: Nå er også rypene på rød liste

Seniorforsker Birkeland Nilsen i Norsk institutt for naturforskning liker at resultatene fra takseringene har gjennomslagskraft, og at de legger føringer for jakta, Både hos grunneiere og jegere.

- Det er ikke alltid det er en enkel link fra tellinger til beslutninger. Men det er mange grunneiere som har blitt mer bevisst på at de må styre jakttutaket. Spesielt i dårlige år. Det har skjedd en utvikling der. Jeg tror også det har vært en mentalitetsendring blant jegerne. Aksepten for reguleringene har blitt vesentlig større. Og det faktum at det i større grad reguleres påvirker tanker og holdninger. Det er ikke gjort noen større undersøkelse på dette det siste tiåret, men jeg tror det er riktig, sier han.