Synne Marie Sollie (22), Nina Charlotte Sølsnes (21), Anna Vederhus (22) og Gjertrud Hole Kjøstolfsen (22) håper på å tre inn i rekkene som UKAs fjerde kvinnelige sjef når valget er over i kveld.

Over en tidsperiode på ti år har kun 15 prosent av de som har stilt til valg, vært jenter. Det synes årets kvinnelige søkere er både synd og merkelig.

- Det er på tide at vi får en kvinnelig sjef igjen, mener Nina Charlotte, og legger til at det har vært mye snakk om årets mange kvinnelige kandidater i forkant av valget.

- Jeg synes det er rart at få jenter har valgt å søke eller stille tidligere. Kanskje det har noe med kjønnsrollene å gjøre, foreslår Gjertrud.

- Det at vi er mange jenter som stiller i år kan være et symbol på at kvinnelige studenter ikke lenger er i mindretall. Nå er det vår tur, mener Anna.

Synne tror at det lave antall jenter som tidligere har stilt til valg, har en historisk sammenheng.

- Det er tall på at store lederroller før var forbeholdt menn. Vi ser nå at det er på vei til å jevne seg ut, sier hun.

- Det har nok litt med tradisjon å gjøre og at det var overvekt av gutter på NTH før. Nå er det fifty-fifty på mange av studiene. Det er kult at jentene som stiller nå representerer utviklingen, mener Anna.

Alle har de kjennskap til UKA fra før, der de jobbet i Kulturseksjonen i 2013. De tror at erfaring fra UKA er en fordel i valgkampen.

- De som sitter i salen er mest sannsynlig medlem av Studentersamfundet, og erfaring er viktig for å vise at man kjenner til hvordan festivalen fungerer, mener Gjertrud.

Kvinnelige fordeler

I tillegg til jentene stiller tre gutter; Viljar Rystad (21), Sirius Bakke (26) og Johan Haugland (21). Jentene har klare syn på hvorfor det å være kvinne kan ha sine fordeler i kampen på den gjeve tittelen.

- Oi, det er masse det, sier en lattermild Anne.

- I mine øyne er mange av de gode lederegenskaper lik kvinnelige egenskaper, som for eksempel det å være omsorgsfull, forteller Nina Charlotte.

De vil alle fokusere på effektivisering av arbeidet slik at jobben ikke blir så utmattende.

- Det er lov å si at nok er nok, og at vi tar resten i morgen. Jeg vil kjempe for å ta vare på de som jobber her, og lette arbeidspresset for de som trenger det, sier Gjertrud.

- De fleste er villig til å jobbe seg nesten til døde for UKA, men om man kan forvente det av dem er en annen sak, sier Nina.

Anna forteller at hun vil ha en bærekraftig utvikling og at dagens UKEfunker er den viktigste reklamen for den kommende søkerskaren.

- Det er kjent at det er store arbeidsmengder i UKA. Mange går inn med sjela si, men det må være en balansegang.

Jentene er forberedt på en tidkrevende tid fremover dersom de vinner valget.

- Jeg tror man må ville det, ha lyst til å gjøre mer og ha blod på tann. Det går nok ut over skolen, men det er jeg bevisst på og tror jeg kommer til å få mye igjen for det, forteller Anna.

- Det krever mye arbeid og jeg regner med at jeg må utsette studiene i ett år, forteller Nina Charlotte.

Kvalitetene som teller

Nåværende UKEsjef Jørgen Espnes har ikke tenkt over hvilket kjønn de som stiller til UKEsjef har.

- For meg har det vært viktig at det er dyktige kandidater som stiller, uavhengig av kjønn. Menneskelige kvaliteter er det som teller. Dyktige personer som har lyst å skape UKA, det er slike personer som kan gjøre en god jobb. Det synes jeg vi har fått, sier han.

Han tror grunnen til at det kun har vært tre kvinnelige UKEsjefer gjennom historien, henger sammen med demografien i studentmassen og trender i samfunnet.

- Inntil ganske nylig var det et stort flertall av menn som tok høyere utdanning. Da særlig ved ingeniørlinjene som har vært de mest aktive på Samfundet, forteller han.

Espnes tror at erfaringene man tar med seg fra en slik stilling vil komme til nytte senere i livet.

- En sitter igjen med mye erfaringer, inntrykk og ferdigheter. Jeg har alltid tenkt at jeg kan bli det jeg har lyst til å bli hvis jeg jobber hardt nok for det, og det tror jeg fortsatt, sier han.

Motivert av UKEstyret

Jentene innrømmer at de er spente før dagens valg og tror det kan bli beinhardt. Likevel har de en god følelse.

- Jeg har gått fra å være nervøs til å bare være spent. Det er veldig mange flinke kandidater i år, det er det mange som sier, forteller Synne Marie.

Jentene mener at styret i UKA-13, med Jørgen Espnes i spissen, kan ta mye av æren for den store søkerskaren.

- De motiverte veldig mange til å stille på grunn av sin synlighet. Vi fikk et godt innblikk i det de gjorde, de var ikke bare et isolert styre som satt for seg selv, sier Gjertrud.

- De viste at det ikke bare trenger å være slitsomt å lede noe så stort, men at det også kan være gøy, forteller Nina Charlotte.

Synne Marie poengterer at de alle stiller fordi de har et brennende engasjement for huset og festivalen.

- Alle ønsker å vinne, men vi vet at UKA kommer til å havne i gode hender uansett. Jeg tror ikke jeg kommer til å gå derfra og tenke at dette blir katastrofe uansett hvem som vinner.

- Vi må bare stole på at Storsalen velger den beste, sier Nina Charlotte.