- Russetida er kommet for å bli, enten man liker det eller ikke. Derfor må vi legge til rette for at russefeiringen kan la seg forene med skolegangen, sier Bjørnstad.

Han er medlem i Stortingets kirke-,utdannings og forskningskomite og politisk talsmann for Fremskrittspartiet.

Aftenposten skriver i dag at fire fylker har bedt kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen om å endre skoleåret for elever på videregående, slik at eksamen blir avviklet før russefeiringen. Dette vil innebære at undervisningen avsluttes rundt 25. april, før eksamensperioden starter. Når de skriftlige eksamenene er gjennomført, kan russefeiringen starte 16. mai.

Brå overgang

Bjørnstad var selv russ i 2009, og husker godt hvordan det var å starte med eksamen etter drøye to uker med russefeiring.

- Det var en relativt brå overgang fra 17. mai og til eksamen 19. mai, og jeg husker ikke det som noen supergod opplevelse. Det skjer så mye i russetiden, og dette er en del av det å være elev og russ. En ønsker å ta del i det sosiale fellesskapet. Det å pugge og lese lese til eksamen kommer i andre rekke. Jeg tenker at sånn bør det være, fordi russetiden er en fantastisk feiring av 13 års skolegang, sier Bjørnstad.

Intensiv eksamensperiode

Han mener det nå er på tide at politikerne nå kommer elevene i møte, slik at en slipper den årlige debatten rundt russetid og eksamener.

- Det er to måter å gjøre det på. Den minst fornuftige er å ta eksamen før russetiden. Det vil føre til at skoleåret blir ganske mye kortere, påpeker Bjørnstad.

Han lanserer derfor et annet forslag: La russen feire frem til 17. mai, og gi deretter elevene en uke på å forberede seg til eksamen.

- Hvis man freder den første uken etter 17. mai, har man fortsatt god tid til å gjennomføre de skriftlige eksamenene før muntlig som starter rundt 10. juni. Eksamensperioden blir mer intensiv, og det blir kortere tid mellom eksamenene, men det tror jeg elevene kan leve godt med. Du jobber uansett mye bedre enn i russetida, sier Bjørnstad som tror han selv ville fått bedre resultater hvis han hadde fått en uke etter russefeiringen til å forberede seg.

- Vi må gi elevene mulighet til å jobbe med fagene, slik at de er best mulig rustet til høyere utdanning eller lærlingetid. Slik det er i dag, er det nesten umulig å kombinere russefeiring og eksamenstid. Vi setter elevene i et ekkelt dilemma, de vet at det er lurt å lese til eksamen, men så vet de at alle vennene har det artig i russetida, sier Bjørnstad.

Les også: Russefeiringen svir i lommeboka

Russen reiser

- Men er det ikke bedre å gjennomføre eksamen først, og feire etterpå?

- Da må vi i så fall flytte russetida til etter 17. mai. Skal eksamen gjennomføres før 1. mai, så vil ikke elevene få det antallet timer de har krav på, sier Bjørnstad.

Han vil lansere sitt forslag overfor kunnskapsministeren denne uken, og håper at russen i 2017 kan få nyte godt av en bedre eksamensavvikling enn i dag.

- Både Høyre og Fremskrittspartiet har vært enige om at noe bør gjøres, så dette er noe vi bør få til, sier Bjørnstad.

Han mener det ikke er noen god løsning at noen fylker skal få muligheten til en prøveordning med eksamen i første halvdel av mai, før russefeiringen starter i midten av mai, slik de fire fylkene foreslår.

- Problemet med det er at det nå er veldig mange landstreff for russen. Russen reiser i økende grad ut av sine fylker for å feire, og da blir det komplisert hvis halve landet er russ, mens resten ikke er det, påpeker Bjørnstad.