Skogeierne i Midt- og Nord-Norge har tapt over 300 millioner kroner på sin investering i papirkonsernet, som leverte inn oppbudsbegjæringen i retten i Oslo tirsdag formiddag.

Nå settes det i gang en auksjonsprosess der de syv papirfabrikkene legges ut for salg, inkludert de to norske fabrikkene på Skogn og i Halden.

Oppkjøpsfondet Oceanwood og Kjell Inge Røkkes Aker ASA har varslet at de vil by på fabrikkene gjennom et felles selskap. I en børsmelding fra Norske Skog går det frem at styret har bedt om at dagens eiere inviteres inn som medinvestorer hvis Oceanwood og Aker får hånd om fabrikkene.

- En slik videreføring av dagens aksjonærmasse ville etter styrets syn sikre det nye morselskapet den strategiske verdi som ligger i at aksjonærmassen blant annet består av et betydelig antall aksjonærer som også er leverandører av trevirke til konsernet, og mange som er ansatte i konsernet, skriver styret i meldingen.

Trakk støtte

Det var Oceanwood som tvang frem konkursen, etter at de i slutten av november varslet at de ikke lenger ville støtte styrets forsøk på å finne en løsning på selskapets gjeldskrise.

Skogeierne i Midt-Norge har vært sentrale eiere i Norske Skog helt siden industriselskapet ble etablert under navnet Nordenfjeldske Treforedling på Levanger i 1962. Skogeierforeningen Allskog har allerede bokført et tap på 293 millioner kroner på aksjene de eier i papirkonsernet, og ved sist årsskifte var eierposten verdsatt til bare 15 millioner kroner.

Nå taper de også siste rest av investeringen, men styreleder Eilif Due i Allskog sier at de er interessert i å bli med som eiere sammen med Oceanwood og Aker.

- Ja, det vil vi absolutt være. Vi taper vår aksjekapital nå, men vi vil fortsatt være en leverandør i markedet, og en fremtidig eier av fabrikken på Skogn vil være en interessant partner for oss, sier Due.

- Surt og bittert

Due var også nestleder i styret i Norske Skogs morkonsern, og understreker at Oceanwood og Aker foreløpig ikke har svart på forslaget om å invitere dagens eiere inn som medinvestorer. På spørsmål om Allskog har penger til å gå inn som eiere på nytt, svarer Due:

- Ja, det har vi, men jeg kan ikke nå si hvor mye. Og om ikke Allskog sentralt har penger, så har vi tross alt 7500 medlemmer som kan være interessert. I sum kan vi reise adskillige millioner kroner, sier Due, som samtidig sier at Allskogs tap etter konkursen både er surt og bittert.

Styret i morkonsernet understreket tirsdag morgen at driften av fabrikkene vil fortsette som normalt, og at verken ansatte, leverandører eller kunder ville påvirkes av konkursen.

Morselskapet som meldte oppbud heter formelt Norske Skogindustrier ASA, og datterselskapet Norske Skog AS vil nå styre den videre driften av fabrikkene. Alle ansatte ved hovedkontoret har fått tilbud om jobb i Norske Skog AS, og tirsdag ble det også kjent at konsernsjef Lars Sperre fortsetter i sin rolle.