I dag demonstreres det mot utvisningen av iranske studenter foran Hovedbyningen på Gløshaugen.

I alt holdes det demonstrasjoner i fem norske byer, med størst forventet oppslutning i Trondheim.

Sjokkert

Utvisningene av fem doktorgradsstipendiater har sjokkert både stipendiatene selv og lærere ved NTNU.

– La meg slå fast at vi ikke er uenig med norsk politikk og sanksjoner mot Iran. Men vi har gjennomgått eksportkontrolloven og funnet at det er ingenting, hverken når det gjelder materialer eller utstyr vi har, som i strid med reglene, sier professor Merete Tangstad, som er veileder for en av de utviste stipendiatene. Professoren understreker også at forskningen er helt åpen og at resultatene legges ut for alle som vil se.

– Feilaktig grunnlag

To av stipendiatene forsker på å redusere CO2-utslipp fra ferromangan og aluminiumsproduksjon. Den tredje studerer hvordan betong som brukes i forbindelse med oljebrønner kan forbedres, en fjerde har vindkraft som forskningsfelt.

– Det er faglig feil å se på disse fagfeltene som sensitive for fremstilling av masseødeleggelsesvåpen. Det er faktisk helt meningsløst. Dette ville vært avklart hvis UDI hadde intervjuet oss, eller stipendiatene selv, sier Tangstad.

NTNU i klemme

Professoren synes saken også setter NTNU i en meget vanskelig situasjon.

– Dette er folk som vi har overtalt til å slutte i jobber for at de skal komme hit og forske på våre prosjekter. De har vært her fra åtte måneder og oppover. Jobbet hardt. Så får de plutselig beskjed om at de må avbryte og forlate landet. Det strider også mot rettsfølelsen min at de kom hit i fjor etter daværende regler, så kommer nye regler som nå sender dem ut av landet, sier Tangstad.

En bedre verden

– Vi er ikke ute etter å hjelpe Iran med å lage masseødeleggelsesvåpen. NTNU ansatte disse stipendiatene fordi de vil gjøre Iran, Norge og verden til et bedre sted, gjennom å redusere CO2-utslipp. Da blir dette svært paradoksalt,sier Tangstad.

Hun tror det vil bli vanskelig å rekruttere flinke iranere til doktorgradsarbeid i fremtiden. Utvisningssakene har allerede gått på nyhetene i Iran. Hun tror også NTNU vil være tilbakeholdne med å engasjere iranere, på grunn av usikkerheten og risikoen for å kaste bort verdifulle forskningspenger.

Taper rekruttering

– Hvis Norge skal drive forskning på høyt nivå, må vi ut i verden for å rekruttere flinke folk. I Norge er det for liten interesse og status med å ta doktorgraden. De ferdige norske masterkandidatene fortrekker heller å gå rett inn i næringslivet. Iran er et land med gode tekniske universiteter. Forsvinner rekrutteringen av iranerne, betyr det også at vi mister muligheten til å rekruttere dem til å bli i Norge og forske. For eksempel jobber en av våre tidligere doktorgradsstipendiater i dag i Sintef. En annen er forsker for Eramet, sier professor Merete Tangstad.