Fem nye barnefamilier har fått avslag på å komme tilbake til landet, viser en oversikt Adresseavisen har fått fra UNE.

  • Etter at UNE har behandlet 20 saker om lengeværende asylbarn, har dermed bare fire familier fått opphold eller opphold med begrensninger.

  • Det betyr at bare én av fem tvangsreturnerte, lengeværende barnefamilier fått komme tilbake til Norge.

Utlendingsnemnda opplyser at en av familiene nå har returnert, men det er ikke kjent for Adresseavisen hvem dette er.

Hold tunga rett i munnen: Dette har skjedd i asylbarnsaken

Mistillit mot Anundsen

Det vakte politisk storm da en rekke barnefamilier ble tvangsreturnert til sine hjemland, trass i en politisk avtale mellom V, KrF og regjeringen om at de ikke lenger skulle prioriteres for utsendelse. Det endte med krass kritikk i Stortinget, og et mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsen.

Kritikken førte til at det ble laget en forskrift som åpnet for at tvangsreturnerte familier med mer enn fire års opphold i Norge, kunne få sine saker behandlet på nytt. 30 familier er identifisert

Berører 125 personer

Forskriften gjelder for barn som befinner seg i utlandet, og har blitt tvangsreturnert i perioden 1. juli 2014 til 18. mars 2015, og i følge UNE har 29 av familiene hittil bedt om ny behandling. Familiene fordeler seg på om lag 125 personer, hvorav om lag halvparten er barn som har mer enn fire års oppholdstid.

UNE er av eksperter på barnerett kritisert for ikke å høre de berørte barna direkte i sine nemndmøter.

Også Venstre og KrF reagerte på at asylbarna ikke ble hørt direkte, og ba statsministeren rydde opp.

UNE forsikrer at «alle sakene er vurdert individuelt og konkret» og at gjeldende praksis er fulgt.

Er du opptatt av de lengeværende asylbarnas skjebne? Forsker Elisabeth Gording Stang mener Norge bryter FNs barnekonvensjon

Redegjørelse fra UNE

I en redegjørelse UNE har offentliggjort i dag heter det om høringene:

«I noen saker har barn blitt hørt gjennom samtaler med fullmektig, som har videreformidlet barnas synspunkt skriftlig til UNE. I andre saker har fullmektig gjengitt uttalelser fra foreldre, eller andre som kjenner barnets situasjon godt, og som kan uttale seg på barnets vegne. Barnas situasjon og tilknytning til Norge har vært meget godt belyst i alle disse sakene».

Venstre og KrF har også kritisert UNE for at to av de fire familiene, som får komme tilbake, kun er innvilget begrenset tillatelse. Det vil si at de må bo i asylmottak, inntil identiteten til familiene er endelig avklart. Kritikken går ut på at de dermed vil oppleve nye usikkerhet om sin livssituasjon.