Ølet det er snakk om er et tradisjonelt maltøl etter lokal tradisjon i Stjørdal og holder 6,5 prosent.

– Vi liker dette ølet selv og vet at det er skikkelig øl, men vi er spente på responsen. Jeg håper at det blir godt mottatt av folk som kjenner stjørdalsøl og andre som er glade i øl, sier Roar Sandodden (39).

Samarbeidsprosjekt

Ølet brygges på Klostergårdens håndbryggeri på Tautra, der Jørn Anderssen er bryggermester, men etter skatvalingens oppskrift. Samarbeidet begynte så smått for tre år siden etter at Sandodden fikk publikumsprisen under Norbryggs bryggerkonkurranse - det vil si Norgesmesterskapet for norske ølbryggere.

– Jørn lurte på om jeg hadde noe stjørdalsmalt å selge ham. Etter hvert diskuterte vi å gjøre noe sammen, sier Sandodden, som i år også fikk sølv i klassen spesialøl under årets NM i ølbrygging.

Markering i dag

Tidligere har det tradisjonelle maltølet vært å få på fat ved i en periode ved enkelte spesial-puber, blant annet BS Pub & Kultur i Stjørdal, og ved enkeltarrangementer på lokale hoteller i Stjørdal. Tanken er nå å sørge for jevn produksjon på flaske slik at det kan leveres hele året. I første rekke blir flaskene har det lokalet polet i Stjørdal kjøpt inn 120 flasker som blir å finne i hyllene. Anderssen og Sandodden skal i dag være med på en liten markering ved det lokalet polet i Stjørdal. Ølet er også inne i polets tilleggsliste slik at det kan bestilles til andre vinmonopolutsalg.

Lokaløl-oppsving

Lokalt øl er hett som aldri før. Austmann bryggeri i Trondheim har nå en rekke ulike øl inne på polets lister. Og bare i Stjørdalsdalføret alene markerer flere ulike nye ølbryggere seg. Halvard Adresen og Per Vikaune holdt nylig stor lanseringsfest for Stjørdalsbryggeriet, som inntil videre produserer øl hos bryggeriet To tårn i Trondheim. I løpet av kort tid håper de imidlertid å komme i gang med egen produksjon på Hjelseng i Stjørdal.

I Meråker planlegger også Ole Fredrik Haarsaker øl-lansering for Teveltunets eget lokalbryggede øl i slutten av måneden. Også her har tidligere nevnte Jørn Anderssen vært involvert i prosessen..

Ivrig hjemmebrygger

Ølbryggingen i Stjørdal er forøvrig en helt spesiell tradisjon. Bryggertradisjonene rundt om på gårdene er her holdt i hevd, mens den har dødd ut andre steder i landet. Sandodden snakker om tradisjonen når adressa.no møter ham. Selv begynte han å brygge på gymnaset sammen med en skolekamerat og dennes far.. Siden er det bare blitt mer og mer. Ikke bare tradisjonelt stjørdalsøl, men også stout, porter, blond og andre typer øl. Han er fortsatt en ivrig hjemmebrygger.

Når Adressa.no møter ham er det hjemme på Alstadberg på Skatval der han er i full gang med å bygge sitt egen såinnhus. Det vil si et hus for spiring og deretter tørking av malt til ølbrygging. Huset bygges for egen maltproduksjon, ikke salg til andre.

– Jeg er ikke interessert i å være en ren råvareleverandør. Det er ikke interessant. Jeg vil være med på å sette preg på sluttproduktet. Det ølet vi leverer nå vet jeg er skikkelig og jeg synes selv det er godt, sier Sandodden.

Frank Cadamarteri990 06 540frank.cadamarteri@adresseavisen.no

Foto: FRANK CADAMARTERI
Foto: FRANK CADAMARTERI