Fra et høydedrag i Haltdalen løsner skarpskytteren fra det amerikanske marinekorpset de første skuddene. Flere hundre meter unna, ikke langt fra målet, sitter korporal Allan Yi i skjul og vet at dette er klarsignalet. Nå skal de angripe leiren fra den ene flanken.

Det er bare en drøy måneds tid siden 21-åringen Allan og den nye kontigenten kom til Norge fra US Marines sin base i Camp Lejeune i Nord-Carolina. Fra 15 plussgrader i USA, ble de sendt rett ut i minusgrader og vintertrening ved Haltdalen øvingssenter.

Han og medsoldatene glir inn i terrenget. De er like ved målet, en fiktiv leir i Haltdalen skyte- og øvingsfelt. De løper inn i skyttergravene som er gravd fram i snøen og fyrer av med skarpe skudd.

- De tre siste ukene har vi vent oss til miljøet. Det er kaldere her enn i USA. Vi kom hit for å trene med våre norske kolleger. De har lært oss hvordan vi bygger snøhuler, gitt oss skitrening, hvordan vi benytter kamuflasjen og vinterutstyret. Vi har også trent på å bruke de norske teltene og våre egen telt. Nå gjennomfører vi overraskelsesangrep ved ulike skytebaner. Ved en annen bane benyttet vi bare ski, vi lærte oss å skyte med skiene på og hvordan vi kunne benytte skistavene som støtte. I dag har troppen vår gjennomført et angrep på en gruppe i et område med flere telt. Vi satte opp snikskyttere og min tropp brøt gjennom sperringene og fjernet trusselen, sier Allan Yi.

Bedre på vintersnø

Oberst Douglas Bruun leder den nye kontigenten med amerikanske soldater som er stasjonert ved Værnes garnison. Han var også operativ sjef for den første kontigenten som kom til Værnes i januar 2017. Bruun mener at de har gjort store forbedringer for å takle vinterforholdene.

Angrep! Soldatene har brutt sperringen og stormer mot skyttergravene.

- På mange måter er dette samme vintertrening som de foregående enhetene har trent på, men på andre vis er denne kontingenten mer avansert. De er bedre rustet til å bevege seg raskere på snøen og samtidig gjøre det marinesoldater skal gjøre, skyte på målet, forklarer Bruun.

Troppen vasser i djupsnøen på vei tilbake til leiren.

Soldatene spiser og hviler ved de få barflekkene som er i øvingsområdet. Så gjør de seg klar til et andre overraskelsesangrep, de skal påny ut i den løse snøen og snike seg innpå en antatt fiende.

Obersten mener de har blitt bedre til å takle vinterforholdene med god hjelp fra HV-12 og de norske mannskapene. Dessuten har de amerikanske styrkene fått langt bedre utstyr. Det merkes også når styrkene må takle vårforholdene i Haltdalen, hvor soldatene har bodd utendørs i telt mens snøen har smeltet hurtig.

- Det starter med enkle ting som nye sko, de har blant annet fått nye overtrekkssko som er varmere og lettere å bevege seg med. De har også fått nye NATO-ski som har stålkanter og dermed får de spesielt bedre feste når de skal nedover bakkene. Bindingene er lettere å få på seg, dermed kan de lettere gå fra ski til truger, fortsetter obersten.

21-åringen Allan er vant til å trene i friluft hjemme i USA, men dette er noe helt annerledes.

- Det går bedre dag for dag selv om det er kaldt, men varmeløsningene i teltet fungerer bra og det hjelper med våre doble soveposer. Det holder oss langt varmere om natta, men å våkne opp er definitivt hardere for vi er slitne og kalde.

Lyddempere

Korporalen skryter av forbedringene på ulike deler ved utstyret.

- Det er veldig komplekst, men dette gir oss enda bedre mulighet til å forflytte oss, i motsetning til det utstyret vi begynte med. I tillegg har vi lyddempere på våpnene så vi kan bevege oss friere. Det gjør det vanskeligere for fienden å lokalisere oss. Hadde vi ikke hatt dette utstyret ville det vært ti ganger verre. Det er lettere utstyr, mer lydløst, lettere å håndtere og det er bedre kamuflasje. Jeg liker det, avslutter 21-åringen.

En lysrakket lander i snøen like ved øvingsområdet.

Nattangrep. Allan Yi fester nattkikkerten på hjelmen. Soldatene lader våpnene en siste gang og går lydløst ut i nattemørket. Etter en god stund høres de første skuddene i øvelsesområdet. Et par lysraketter lyser opp fjellsiden. Det er nærmere midnatt og det spraker i våpen ved skytebanen i Haltdalen. De amerikanske soldatene gjennomfører dagens tredje treningsrunde.

Nærmere klokka ett på natta spenner de på seg skiene igjen og returnerer til teltleiren.

Isbading

Et mørkt hull i isen venter dagen etter. Allan står klar til å hoppe ut i et basseng av isvann. Soldatene øver på å berge seg i land hvis de havner i vannet på vinteren. 21-åringen bruker stavene og karrer seg opp på iskanten.

Dagen avsluttes med at alle skal bygge sine egne gapahuker, hvor de skal sove fire mann. Og fortsatt er det nesten en uke igjen av vintertreningen.

Klokka er litt over sju på morgenen og soldatene har sovet noen få timer. Allan åpner teltduken og stirrer rett inn i den tette skogen.

Skryt fra norske instruktører

Instruktører fra HV-12 leder og er ansvarlige for hele treningsprogrammet som for det meste har foregått i skyte- og øvingsfeltet i Haltdalen.

- Vi merker forskjell på disse soldatene fra tredje rotasjon som nå er i Norge for å trene på det de selv kaller "cold weather operations", i forhold til de første som ankom i fjor. Vi ser det på at de har fått mye nytt vinterutstyr som gamasjer og skikkelige skisko. Vi merker også økte kunnskaper om overlevelse og operasjoner under vinterforhold. Det er tydelig at marinekorpset har økt sitt fokus på nettopp dette. Ellers er mange av soldatene uerfarne med ski og truger, men dette bedrer seg betraktelig etter noen uker i Haltdalen. Akkurat nå er de på skimarsj med pulk over noen mil i høyfjellet, forklarer presseoffiser og kaptein Rune Haarstad i HV-12.

Tungt å gå i råtten vårsnø. 21-åringen tar en pust i bakken før neste skyteøvelse.