Myten om HV-soldater som slappe 40-åringer rundt et bål eksisterer ikke lenger.

Forsvarets frivillige fortropp har gjennomgått en radikal endring, ifølge major Gard Ommedal, leder for HVs innsatsstyrke Rype.

– Dette er meget oppgående og motiverte soldater som ønsker å gjøre en innsats. De har en kompetanse som enhver bedriftseier kan misunne dem, sier Ommedal.

Fraktes med helikopter

En liten tropp fra HVs innsatsstyrke gjør seg klar på Ørland hovedflystasjon for å bli fraktet med helikoptre fra 339-skvadronen i Bardufoss til et ukjent objekt i Ørland.

– Vi kan sikre alle mulige objekter og bistå politi der det er ønskelig. Utbyggingen i Ørland gjør dette området spesielt viktig for innsatsstyrken, sier han.

Står ikke frem med ansikt

Heimevernets innsatsstyrke er en spisset del av det ordinære lokale HV, og skal settes hurtig inn i alvorlige situasjoner, enten av militær karakter eller trusler som truer det sivile samfunn.

Ingen fra innsatsstyrken vil stå fra frem med ansikt, men de forteller at de er med på dette frivillig, fordi det er spennende og fordi de mener de kan bidra med noe samfunnsnyttig.

HV i Midt-Norge fikk ekstra midler under årets statsbudsjett for å trene mer, rundt 20 dager i året. De går på to-års kontrakter, og er i likhet med resten av HV i Trøndelag svært moderne utstyrt.

Lokal kunnskap

Av de 45 000 HV-soldatene i Norge er 3000 med i innsatsstyrken, 300 i Midt-Norge. Under den store HV-øvelsen i Trøndelag denne uken øver de sammen med sjøheimevernet, HV og Forsvarets egne styrker.

– Vi har under flere redningsaksjoner allerede i år vist hvor viktig lokal kunnskap og bred kompetanse er for et vellykket resultat, sier Bjørn Snåsøy, ansvarlig for Sjøheimevernet i Trøndelag.

Viktig: Utbyggingen på Ørland hovedflystasjon gjør at behovet for rask bistand fra blant annet HVs innsatstyrke øker. Foto: DAN ÅGREN