Likestillingslandet Norge har mye å være stolt av, men næringslivet har fortsatt en lang vei å gå.

Næringslivet er sammen med Forsvaret Norges likestillingssinke. Norge ender på 50. plass i en fersk undersøkelse av kjønnsbalansen blant ledere på alle nivåer i offentlig og privat sektor, utført av den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO). Det er bak land som USA, Canada, Australia og Storbritannia. I næringslivet er bare 13 prosent av topplederne kvinner. Til sammenligning utgjør kvinnene mer enn 40 prosent av topplederne i politikken.

Denne uken fortalte Aftenposten at ingen av de store selskapene på Oslo Børs har kvinnelig toppleder. Faktisk må man helt ned til det 62. største selskapet, offshorebedriften Bonheur, for å finne en kvinnelig sjef. Forskerne mener det går i riktig retning, men det beveger seg i saktere tempo enn i andre sektorer.

Det står så absolutt ikke dårlig til med likestillingen i Norge. Et land med kvinnelig statsminister, finansminister, NHO-sjef og LO-leder viser at kvinner kan og vil styre. Samtidig er det en lang vei å gå på flere samfunnsområder, ikke minst i næringslivet. Smitteeffekten fra kvoteringsloven har eksempelvis vist seg å være skuffende lav. Mens andel kvinner i styrer i allmennaksjeselskaper er økt fra 9 til 41 prosent på ti år, har andelen kvinner i vanlige aksjeselskaper, som ikke er underlagt kvoteringsregler, økt fra 15 til 18 prosent.

Politikken er det gode eksemplet på at kvotering og bevissthet om kjønnsbalanse virker. Næringslivet kan ikke reguleres på samme måte som det offentlige. I en nylig publisert kronikk i Adresseavisen skrev Hanne Falstad og Tanja Holmen at mangfold og kvinner i lederposisjoner er viktige drivere til innovasjon i norsk næringsliv. De kritiserte det statlig eide innovasjonssenteret NTNU Accel i Trondheim, som ikke hadde funnet plass til en eneste kvinne i sitt styre.

Kronikkforfatterne viste til ulik forskning som viser at kjønnsbalanse i styrene gir økt verdiskaping. Mangfold skaper grunnlag for nytenkning og videreutvikling. Det er kanskje de beste argumentene for mer likestilling i næringslivet. Ingen betviler i dag at kjønnsbalansen har gjort politikken bedre og mer relevant.

Næringslivet selv vil ha aller mest å tjene på at flere kvinner finner veien til toppen.