– Jeg brenner for håndverkeryrket. Det er utrolig viktig å ta vare på de tradisjoner og den historien håndverkeryrker som for eksempel hattemakere representerer.

I et lite trehus på Sverresborg sitter Ingeborg Holthe Dhunsi og lager hatter. Trehuset er en del av den lille trebyen på museumsområdet til Sverresborg Trøndelag Folkemuseum. Det lille huset er fylt av hatter og de små rommene representerer hver sin hattebutikk som tidligere var i drift i Trondheim. Helt innerst i huset finner vi Holthe Dhunsis lille avlukke.

– Her er verkstedet mitt, og her sitter jeg hele sommerhalvåret. På vinteren er det ikke like mange besøkende på museet og da sitter jeg også hjemme og lager hatter. Hatter har jeg laget og solgt helt siden 90-tallet.

Hvor lang tid tar det å lage en hatt?

– Det varier veldig fra hatt til hatt, men det tar nok en uke. For meg er det viktig å gjøre jobben ordentlig. Klær som lages i dag tåler nesten ingen ting, noen hatter jeg har her er over 70 år og fremdeles like fine.

Forrige ukes byborger: Carl Richard vil lage teknologi for å hjelpe andre

Hattemakeren i Bersvendveita

Det var et gult skinn i et butikkvindu som sørget for at Holthe Dhunsi ble hattemaker. Skinnet lå i butikkvinduet til Karen Gaustad, eieren av Hattemakeren i Bersvendveita.

– Hadde jeg ikke gått forbi akkurat den hattebutikken akkurat den dagen hadde jeg nok ikke vært hattemaker i dag. Jeg gikk inn, kom i snakk med Karen, og så var det gjort. Utrolig hvor tilfeldig livet er.

Fra før av hadde Holthe Dhunsi tatt fagbrev i søm på Brundalen videregående skole, og nå skulle hun lære hattemakerfaget av Gaustad. Etter å ha gått i lære hos Gaustad i flere år tok Holthe Dhunsi over butikken i 2003.

– Jeg var heldig som fikk ta over butikken til Karen. Jeg fikk også kjøpe lageret av hatter til hatteforretningen C.G. Sjøberg Eftf. i Nordre gate. Jeg fikk et voldsomt utvalg av hatter, det ble nesten for mye av det gode.

Selv om butikken i Bersvendveita nå er lagt ned selger fortsatt Holthe Dhunsi hatter.

Hvem er det som kjøper hatter?

– Det er folk i alle aldre. For noen år siden var det veldig populært med hatter til små gutter, så da gikk det en del av de små hattene jeg hadde fått tak i på lageret til C.G. Sjøberg Eftf, spesielt sixpencene var populære.

Hva gjør du når du ikke lager hatter?

– Nå har jeg nettopp kommet hjem fra et to måneders opphold i Punjab i India. Ektemannen min kommer derfra, og da drar vi fra tid til annen dit for å besøke familie. India er et fantastisk land, du kommer så tett på folk, spesielt håndverkerne som sitter gatelangs og jobber. Det er mye inspirasjon å hente der.

Adressevisen møter hver uke en ny byborger i Trondheim. Nedenfor kan du lese om noen andre møter vi har hatt med folk:

Realiserte kafédrømmen

Gjør neglesuksess med Instagram

Endre (35) vet hvilket sjekketriks som stort sett funker