Men inntil videre vil politikerne i Trondheim tillate investeringer i olje- og gassindustri, også den særlig forurensende delen av virksomheten.

Olje og gass representerer cirka ti prosent av verdien på det globale aksjemarkedet, kull cirka tre prosent. I Norge er andelen olje og gass cirka 37 prosent, kull null.

Finans- og næringskomiteen behandlet torsdag kveld Kraftfondets investeringer i fossil energi. Rådmannens innstilling gikk ut på å stanse alle fremtidige investeringer i kullgruveselskaper og kullkraftproduksjonsselskaper som har mer enn 50 prosent eller mer av inntektene fra kullbasert virksomhet.

Tjæresand og skifer

Venstre og SV ville gå lenger enn dette. SV vil stanse alle investeringer i kull-, olje- og gassindustri, mens Venstre ønsker i tillegg til kull å stanse videre investeringer i sterkt forurensende olje- og gasselskaper. Konkret pekes det her på utvinning og produksjon av olje fra tjæresand og skifer. Venstre vil også stanse mulige investeringer i petroleumsprosjekter i særlig sårbare områder som for eksempel Arktis.

Det var opprinnelig Miljøpartiet De Grønne og Venstre som tok fatt i denne saken i mars i fjor. Da ble initiativet avvist, både av rådmannen og et stort flertall i bystyret. Hilde Opoku (MDG) ba i en interpellasjon bystyret bli med på en utfasing av alle kommunale investeringer i fossil energi. Forslaget fikk bare tolv stemmer.

Men et flertall gikk inn for å pålegge rådmannen å utrede muligheter og konsekvenser av å stanse Kraftfondets videre investeringer i selskaper knyttet til fossil energi. Det er denne utredningen som nå foreligger og som skal behandles av bystyret i slutten av måneden.

Rådmannen aksepterer at Kraftfondet ikke lenger skal kunne investere i kullbaserte selskaper. Han strekker forbudet til også å omfatte investeringer i verdipapirfond som kan inneholde investeringer i kullselskaper.

Venstres kommunalråd Jon Gunnes sier det er gledelig at rådmannen kommer tilbake med sitt forslag om å stanse videre investeringer i kull.

– I forhold til det som ble sagt fra rådmannen for ett år siden, er dette et langt skritt i riktig retning.

Daværende finansdirektør Carl-Jakob Midttun sa i bystyret at et forbud for Kraftfondet mot å investere i fossil energi vil avskjære fondet fra å investere i norske aksjefond, også i de fleste globale aksjefond. Et forbud ville ramme Kraftfondets investering i to obligasjoner utstedt av Statkraft som eier tre gasskraftverk i Tyskland og er deleier i to gasskraftverk i Norge og Tyskland, og av A.P. Møller Mærsk som i tillegg til mye annet, driver med oljeboring og skipsfrakt av olje og gass.

Mer generelt sa Midttun at jo flere begrensninger som legges på Kraftfondets investeringsmandat, jo mindre blir fondets handlingsrom når det gjelder å finne plasseringer som tilfredsstiller kravet til avkastning og risiko.

Gunnes sier Statkrafts «kullandel» ligger langt under 50 prosent. Kraftfondet kan derfor fortsatt investere i obligasjoner i Statkraft om prosentgrensen blir opprettholdt av bystyret, slik komiteen gjorde.

Oslo kommune og KLP

– Gjør bystyret som komiteen, vil Trondheim kommune være i takt med pensjonskassen i Oslo kommune og Kommunal Landspensjonskasse (KLP). Begge steder er det vedtatt å avslutte engasjement i kullselskaper, begge steder initiert av Venstre. For KLP var det Venstres ordfører i Eid kommune, Alfred Bjørlo, som sto bak. I Oslo var det venstrepolitiker Guri Melby, byråd for samferdsel og miljø, som tok initiativet.

Trond Åm, Venstres medlem av Finans- og næringskomiteen, sier at hans parti frem mot bystyremøtet vil se nærmere på formuleringene i forslaget som ble nedstemt i komiteen for om mulig oppnå bredere støtte og kanskje flertall.

Det er sannsynlig at Venstre vil følge opp sitt forslag til også å omfatte forvaltningen av midlene i Trondheim kommunale pensjonskasse.

Venstres kommunalråd Jon Gunnes sier det er gledelig at rådmannen kommer tilbake med sitt forslag om å stanse videre investeringer i kull.