Flystøy påvirker Dagros. I hvor stor grad, og hvordan dette skal avbøtes, gir rapporten som Forsvarsbygg legger frem for bøndene i Ørland få klare svar på.

Forskerne vil etter det Adresseavisen erfarer ikke komme med klare konklusjoner om hvordan flystøy fra de nye jagerflyene påvirker husdyr basert på bare to målinger i juni. Derfor vil det være behov for flere målinger.

Verken forskerne eller Forsvarsbygg vil uttale seg om rapporten før den presenteres for husdyrmiljøet i Ørland tirsdag. Heller ikke regiondirektør i Mattilsynet, Bjørn Røthe Knudtsen har fått rapporten, og han uttaler seg kun på generelt grunnlag.

Stor usikkerhet

– Jeg regner med at rapporten vil beskrive resultatene fra to støymålinger, og de lydtekniske registreringene utendørs og inne i driftsbygningene ved ulik flyaktivitet. Så vil nok også forskeren fra Ås si noe om sine observasjoner av hvordan dyrene reagerte på flyaktiviteten, sier Røthe Knudtsen.

Det var i juni i år at det ble foretatt støymålinger ute og inn ved fem gårder tett ved Ørland hovedflystasjon. Utstyrt med kamera og støymåler ble husdyrene observert og støyen målt etter at seks jagerfly tok av med etterbrennere.

– Halvparten av kyrne viste reaksjoner på flystøyen ved at de sluttet å spise, slang med hodet og småstanget, sa professor Inger Lise Andersen ved Universitetet i Ås etter en av testene.

Det er likevel fortsatt mange usikkerhetsmomenter, som effekten av økt flyaktivitet og støyen fra de nye jagerflyene. Derfor vil forskerne drøfte effekten og tiltak ved ulike scenarier.

– Tror du bøndene får gode svar, Røthe Knudtsen.?

–Nå fortjener rapporten å bli lagt frem uten at det spekuleres for mye. Jeg venter meg mange gode avklaringer, men ikke nødvendigvis alle svarene.

Leder Arne Hernes i Ørland Bondelag tviler på om landbruket får klare svare i rapporten. Han støtter derfor kravet om flere støymålinger.

– Det vil ta flere år før vi får svar på konsekvensene av endret flyaktivitet. Foreløpig baserer forskerne erfaringer fra to dager med støymåling. Det er helt klart behov for ytterligere målinger.

Hernes blant annet usikker på hva ekstremstøy vil bety for dyrenes produksjon og fruktbarhet på litt sikt, og hva som skjer dersom dyrene i større grad må være innendørs.

– Jeg regner med at Mattilsynet vil ha synspunkter på om husdyrene i større grad skal stå på bås, eller om det er greit å ha dyr der mennesker ikke kan bo.