Ifølge svenske SVT brant det tirsdag på over 70 steder i Sverige, og skogsområdene i Jämtland er blant stedene som er hardest rammet.

Stjørdal brann- og redningstjeneste ble bedt av den svenske redningstjenesten om å hjelpe til i arbeidet, og de første mannskapene reiste over i 17-tiden mandag.

- Nå har vi fire mann i Sverige. De deltar i slokkingen ved et sted som heter Hedeviken, rett øst for Røros, sier Tore Laugtug, vakthavende brannsjef i Stjørdal, til Adresseavisen i 18.30-tiden tirsdag.

Ba om hjelp

Redningstjenesten har også bedt om hjelp fra andre frivillige. Først og fremst for å få bukt med en stor brann ved Pålgård, rundt ti mil øst for Østersund.

Flere av brannene i Jämtland økte i omfang på tirsdag, ifølge lenets krisestab. Årsaken til flere av skogbrannene skal være lynnedslag.

- De svenske mannskapene begynner å bli rimelig utslitte. Det oppstår brann på brann, og det har holdt på i lang tid, sier Laugtug.

Mannskapene fra Stjørdal har med seg en brannbil og en ATV med henger, i tillegg til pumpe- og slangeutstyr. Laugtug sier at planen er at de første mannskapene vil være i Sverige til torsdag, og da skal de veksle med tre nye fra Stjørdal. Alle er deltidsmannskap med andre jobber ved siden av.

- De har egentlig ferie, men de har meldt seg som frivillige til å bistå, sier han.

Laugtug sier at mannskapene forteller om ulendt terreng, og at det er varmt og krevende.

Voldsomt: Skogbranner herjer på mange steder i Sverige. Foto: TT NEWS AGENCY, REUTERS/NTB Scanpix

Norske helikoptre

Ifølge NTB ber svenske myndigheter nå om bistand fra EU for å få bukt med skogbrannene. Tirsdag kveld kom et italiensk brannfly av typen Catalina til Sverige for å styrke innsatsen fra luften, og et annet fly skal etter planen ankomme på onsdag.

Også seks norske helikoptre deltar i slokkingsarbeidet i Sverige, ifølge NTB.

Tirsdag ble en TV- og radiomast ved tettstedet Sveg i Härjedalen evakuert, ettersom det fryktes at den kan falle som følge av en brann i nærheten.

Det betyr at flere lokale tv- og radiosendinger har blitt innstilt. Hvis masten skulle falle, så kan det medføre en risiko for at viktige beskjeder ikke når ut til befolkningen, skriver SVT.

Folk på tre steder i Härjedalen har blitt bedt om å evakuere, og det blir også forberedt en evakuering av tettstedet Lillhärdal øst for Drevsjø.

Fra Røros

Siden mandag har også brannmannskaper fra Røros og Os bistått sine kolleger i Härjedalen. Beredskapsleder Bjørn Ivar Sevatdal hos brannvesenet i Røros, Os, Tydal og Holtålen sier at det i løpet av mandagen ble sendt tre biler med til sammen ti personer.

Tirsdag ettermiddag var tre personer og en bil fortsatt i Sverige. De hjalp da til i området ved Fågelsjö, som ligger sør for Sveg.

- Det er infernalsk. Det er så stort at vi ikke har begrep om det, sier Sevatdal etter å ha snakket med mannskapene. I likhet med brannsmannskapene fra Stjørdal er de frivillige, som enten har ferie eller har fått fri fra sine ordinære arbeidsgivere.

På spørsmål om det vil bli sendt flere ressurser, svarer Sevatdal:

- Behovet er der. Problemet er at det er ferietid, og vi må opprettholde vår egen beredskap. Det er tørt her også, sier Sevatdal, som særlig er bekymret for tordenvær og bruk av åpen ild.

Skogbrannfare

Tirsdag ettermiddag måtte brannvesenet rykke ut til en brann på Høylandet, etter at grilling skal ha ført til brann i et område på rundt ti mål.

Ifølge Meteorologisk Institutts oversikt over skogbrannfare, er det nå «stor fare» for skogbrann på steder i Midtre Gauldal, Selbu, Stjørdal, Meråker, Snåsa, Grong og Namsskogan.

Røros er den eneste trønderske kommunen hvor det er steder med «meget stor fare», mens det er i flere andre kommuner steder med «fare».

Da Adresseavisen snakket med vakthavende brannsjef Tore Laugtug i Stjørdal kom det en regnskur både der og i Trondheim, men han sier at det skal mye regn til før skogbrannfaren gir seg.

- Det skal mye til når det så tørt i terrenget. Vi må bare oppfordre folk om å være uhyre forsiktige med bruk av ild, sier han.