Bakgrunnen for konkursbegjæringen er blant annet at de ikke har fått utbetalt det utbyttet de ble forespeilet, da de sammen med 43 andre investorer var med på å redde eiendomsutviklingsselskapet Prora fra konkurs i 2014. Prora var da heleid av Terje Eriksen og sønnen Roger Eriksen.

Wollan sier han og Sundal mener restruktureringsløsningen som investorene da gikk med på, er vesentlig misligholdt og derfor ikke gjelder lenger.

Les også: - Vi er påført betydelige tap

Ifølge restruktureringsavtalen skulle løsningen kunne gi et samlet utbytte til de 45 Prora-investorene på 63,5 millioner i år. De ble forespeilet ytterligere 62,4 millioner i 2017 og 36,5 millioner i 2018.

Ikke nok nye penger

Bakgrunnen for restruktureringen var at Prora sommeren 2014 skyldte sine 45 investorer nærmere 360 millioner kroner, og var truet av konkurs. De som hadde penger utestående etter å ha investert i Proras byggeprosjekter, ble bedt om å bli med på redningsaksjonen. Alternativet var konkurs, hvor kreditorene ville få igjen lite. Investorene aksepterte forslaget til restrukturering.

Les også: Prora kan bli saksøkt for over 50 millioner kroner

En av forutsetningene for restruktureringen var at Prora Eiendom skulle tilføres 37 millioner kroner fra investorene. Sundal og Wollan opplyser at de da gikk inn med til sammen 19,5 millioner, og andre investorer skulle gå inn med resten. De to opplyser at Terje og Roger Eriksen ikke fikk inn alle millionene, og at restruktureringsavtalen ble brutt allerede da.

Avviser

Medeier og styreleder Terje Eriksen i Prora Eiendom avviser i en e-post til Adresseavisen at restruktureringsavtalen er brutt.

– Restruktureringsavtalen som alle i sin tid var enige om, er oppfylt. Blant annet er Prora Eiendom tilført nok likviditet for å sikre driften, til sammen over 46 millioner kroner, etter at restruktureringsløsningen ble akseptert, skriver Eriksen.

Han avviser også konkursbegjæringen.

– Konkursbegjæringen er grunnløs og uten dokumentasjon. Vegard Wollan og Trond Sundal spiller kun et spill for å berike seg på andre kreditorers regning. Vi vil ikke akseptere at de to skal få urettmessige fordeler på bekostning av våre andre, gode forretningsforbindelser, skriver Eriksen.

Han mener Sundals selskap Chrisco Estate og Wollans Calypso Invest bør trekke konkursbegjæringen, som skal behandles i Sør-Trøndelag tingrett 7. desember.

- Det er faktisk erstatningsbetingende (konkursloven paragraf 76) å fremme en konkursbegjæring uten grunn. Calypso Invest, Chrisco Estate og advokaten deres er kjent med at konkursbegjæringen er fremmet på uriktig grunnlag. Det påligger dem derfor å trekke konkursbegjæringen. Om ikke vurderer vi søksmål, skriver Eriksen.

Siktet for bedrageri

Restruktureringsavtalen fra 2014 innebærer at nesten halvparten av gjelden til Prora ble slettet, mens resten ble gjort om til aksjer i Prora Eiendom. Investorene, inkludert Sundal og Wollan, ble da medeiere i selskapet. Ifølge restruktureringsavtalen skulle investorene få tilbake om lag 90 prosent av det de hadde satset. Prora laget løsningen sammen med advokatfirmaet Schjødt og revisjonsselskapet PWC.

Les også: Her forsvant over 20 millioner kroner

Sundal og Wollan anmeldte i vår Prora Eiendom og Terje og Roger Eriksen til politiet for bedrageri. Også tidligere medeier i Aasen Bygg, Jan Tore Wilhelmsen, sto bak anmeldelsen. Bakgrunnen er at all gjelden i Prora ikke var oppgitt i regnskapene, og de mener regnskapene dermed lurte dem til å investerte i et selskap som feilaktig fremsto som solid.

Terje og Roger Eriksen ble sammen med Prora Eiendom siktet for grovt bedrageri og brudd på regnskapsloven i sommer. Begge forholdene har en strafferamme på seks år.

Flere søksmål

Det er også flere søksmål på gang mot Terje og Roger Eriksen og Prora Eiendom. Datterselskapet Verftsgata Holding har tatt ut stevning mot Prora Eiendom fordi flertallet i styret mener Prora har gjort dårlig arbeid i forbindelse med byggingen av det nye Adressabygget. Prora-ledelsen har opplyst at kravet er på rundt 40 millioner kroner.

Ekteparet Trond og Christin Sundal har også tatt ut stevning mot Prora Eiendom og Terje og Roger Eriksen, knyttet til investeringen i Prora-prosjektet Lyngården på Brøset. Kravet er på rundt ti millioner kroner, og handler om manglende gjennomføring av prosjektet fra Proras side.

Les også: Tok ut utbytte på 17 mill. før gjeldsforhandlinger

Ekteparet Christin og Trond Sundal har sammen med blant andre Vegard Wollan tidligere anmeldt Prora Eiendom og Terje og Roger Eriksen til politiet for bedrageri. Foto: privat
Wollan sier han og Sundal mener restruktureringsløsningen som investorene da gikk med på, er vesentlig misligholdt og derfor ikke gjelder lenger. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen