Retten mener journalisten burde ha forstått at den berusede kvinnen ikke var i stand til å motsette seg handlingen, det er den dømte og hans advokat Steinar Wiik Sørvik uenige i.

- Dommen er anket på alle punkter, opplyser advokat Sørvik til Adresseavisen.

- Dommen vil bli anket på alle punkter, opplyser advokat Steinar Wiik Sørvik. Foto: Jens petter søraa

Fire år og tre måneder

En tingrett i Midt-Norge dømte denne uken mannen til fengsel i fire år og tre måneder. Journalisten nektet straffskyld under rettssaken som gikk tidligere i måneden.

Den fornærmede kvinnen i 20-årene meldte saken til politiet 11. desember i fjor. Natten før hadde hun, den tiltalte journalisten og flere andre vært ute på byen etter et vorspiel. Kvinnen visste av journalisten fra tidligere, ifølge rettsavgjørelsen.

Kastet opp på vei til nachspiel

Fornærmede ble i løpet av byturen full. Sammen med tre andre endte både fornærmede og tiltalte opp på et nachspiel, etter å ha tatt drosje.

Det går frem av dommen at kvinnen var såpass beruset at hun måtte støttes til drosjeholdeplassen og ut av drosjen og inn til nachspielet. Hun kastet også opp på drosjen på veien til etterfesten. Da festdeltagerne ankom huset hvor nachspielet skjedde, måtte den fornærmede hjelpes inn på et soverom, hvor hun ble lagt i en seng med klærne på.

Retten finner det bevist at den tiltalte journalisten i løpet av denne natten gikk inn på det samme soverommet og voldtok henne.

Da kvinnen våknet på morgenen, lå hun naken i sengen med den tiltalte journalisten ved siden av seg. Hun visste ikke hvor hun var, men skjønte at noe måtte ha skjedd mens hun sov. Hun kontaktet da en venninne som kjørte henne til voldtektsmottaket.

Ble ikke trodd

Den tiltalte mannen hevdet i retten at den fornærmede hadde tatt initiativ til den seksuelle aktiviteten. Denne forklaringen fester ikke retten lit til. Dommerne mener at denne beskrivelsen fremstår «som helt usannsynlig sett hen til hennes tilstand om lag 30 minutter tidligere», og viser til at den fornærmede rett før hadde kastet opp, vært trøtt og forvirret samt både måtte hjelpes inn i huset og inn på soverommet.

Retten mener at journalisten visste at kvinnen ikke hadde gitt samtykke til sex, og i tillegg forsto at hun på grunn av sin tilstand ikke var i stand til å motsette seg handlingen hans. I forbindelse med dette vises det i dommen til at mannen observerte fornærmedes beruselsesgrad, at han så at hun kastet opp og at han selv også var med å støtte henne inn i huset.

Senere i desember sendte tiltalte en snapchatmelding til kvinnen, hvor han blant annet skrev at han kom til å «gå til rettslig motangrep dersom jeg ikke blir renvasket snarest, med henleggelseskode "Intet straffbart forhold"». Han poengterte at meldingen ikke var noen trussel, men at han ville gjøre det klart at «det -kan- blir runde(r) i retten dersom jeg ikke blir renvasket», ifølge dommen.

150 000 kroner i oppreisning

Etter straffelovens paragraf 157 kan man straffes om man ved trusler eller «annen rettsstridig adferd opptrer slik at det er egnet til å påvirke en aktør til å foreta eller unnlate en handling i en straffesak».

Tingretten mener journalistens melding var egnet til å påvirke fornærmedes rolle som vitne i saken. Selv om han påpekte at meldingen ikke var noen trussel, mener dommerne at hensikten var å få kvinnen til å endre sin forklaring. Mannen dømmes derfor også for dette forholdet.

Den tidligere ustraffede journalisten må også å betale 150 000 kroner i oppreisningserstatning til kvinnen.

Mannens forsvarer, Steinar Wiik Sørvik, har ikke besvart Adresseavisens henvendelser fredag.