Er det for lite eller for mye kristendom på Stiklestad?

Det er magiske dager, kvelder og netter på stedet der slaget stod i 1030. Det reker folk langs alle veger, for å bruke spelforfatter Olav Gullvågs ord. Folk møtes, snakkes, trives og får storslåtte opplevelser, godt hjulpet av generøse værguder. Akkurat nå er Stiklestad et makeløst møtested, der «alle» er, i alle fall de som er interessert i det som så bredt kalles kulturarven vår.

Årets utgave av Spelet om Heilag Olav er allerede en erklært suksess. Det er grunnpillaren i det som er blitt en festival, arrangert av Stiklestad Nasjonale Kultursenter (SNK). Siden 1996 har senteret hatt i oppgave å formidle kunnskapen om helgenkongen og hans betydning for utviklingen av en nasjon bygget på kristne verdier.

SNK har utvidet sine mål og visjoner. Stiklestad skal også være et sted for refleksjon om verdier i bredeste forstand, både religiøse, politiske og kulturelle. Her skal det ikke bare være kamp i spelamfiet. Man ønsker også verbale slag i siviliserte former. Under Olsokdagene i 2011 ble dette dramatisk aktuelt, noen få dager etter 22. juli. «Verdier på liv og død» ble en langt mer konkret diskusjon enn de fleste kunne ha forestilt seg på forhånd.

Ikke alle liker målet om å gjøre Stiklestad til et møtested for ulike religioner. Så langt har dette ikke vært noe tema i år. Årets debattprogram kan neppe være kontroversielt for noen, det er balansert, relevant og allsidig. Det startet med olsokprofil Guri Hjeltnes' foredrag med utgangspunkt i stemmerettsjubileet, fortsatte i går med hennes tanker om Norge etter 22. juli, og går videre med foredrag om inkludering og om antisemittisme.

Stortingsrepresentant Øyvind Håbrekke (KrF) er ingen mørkemann. Men i dagens avis spør han om ledelsen på SNK tolker sitt mandat riktig, når avdelingsleder Ingegerd Eggen hevder at senteret skal være religiøst uavhengig. Bakgrunnen er striden mellom SNK og Stiklestad kirke, som handler både om økonomi, praktiske ordninger og om det religiøse aspektet.

Håbrekke vil nå ha kulturministerens syn på dette. Hvor nøytralt skal Stiklestad være? Er man i toleransens navn blitt for lite kristelige? Det er unektelig et paradoks om man på Stiklestad er redd for å bli for kristelig orientert. Der, av alle steder! Det er jo nettopp kampen for de kristne verdiene som er hele poenget med Olsok og feiringen på Stiklestad.

Eller kan det tenkes at Håbrekke overdramatiserer noe som enkelt kunne vært løst med velvilje og godt samarbeid? Uansett burde en slik strid være unødvendig.

Stiklestad tåler godt å være et møtested for ulike mennesker, verdier og religioner - på kristen grunn.