Gjennom et grundig journalistisk arbeid, har Adresseavisen beskrevet en verden som til nå har vært ukjent for de fleste. I en underverden på nettet foregår det stor lyssky aktivitet, langt utenfor politiets og tollvesenets kontroll. Over det hele står rådville politikere som messer at datakriminalitet skal bekjempes, uten å påpeke klart hvordan det skal skje.

Mens «alle» sier at kampen mot den økende databaserte kriminaliteten skal ha høyeste prioritet i politiet, sitter folk uforstyrret på hemmelige nettsteder. De tar alle sikkerhetsforanstaltninger og sender krypterte meldinger til hverandre. Her selges det narkotika i stor stil, uten at langerne blir tatt. Sterke stoffer blir sendt gjennom posten til et stort marked i inn- og utland. Adresseavisen har avslørt at det i fjor foregikk minst 5500 slike narkosalg. Posten tjener som uvitende narkotikakurerer, mens politiet i liten grad har mulighet til å gripe inn.

De kriminelle nettverkene ligger hestelengder foran både politi, tollvesen og politikere når det gjelder utnyttelse av ny teknologi til ulovlig virksomhet. Politiet må ha de ressurser både i tid, kunnskap og metoder som trengs for å oppdage denne kriminaliteten. Tollvesenet gjør så godt de kan og kontrollerer inngående post fra utlandet på mistanke. Det foretas årlig store beslag i narkotikaforsendelser med post, men sakene blir ofte henlagt av politiet.

Politiet må selv prioritere sine ressurser for å møte et skiftende kriminalitetsbilde. I dag er det særlig Kripos som arbeider mot nettkriminalitet, som er grenseoverskridende. Det krever internasjonalt samarbeid og oppfølging av det som gjøres i andre land. Dagen etter vårt første oppslag om det mørke nettet, ble det foretatt en stor internasjonal aksjon mot to av de fem nettverkene vi avslørte. Europol sitter med bevismateriale som også peker mot Norge. Det er forunderlig at Kripos later til å ha god tid med å få innsikt i dette materialet.

Men det er ikke nok for å stoppe narkosalget. Det tollvesenet ikke har tatt tak i, er kontrollen av utgående post. Våre undersøkelser tyder også på at det foregår et omfattende salg av narkortika pr. post ut av Norge, og dette er post som tradisjonelt ikke blir kontrollert. For at intern post skal kunne kontrolleres for mulige ulovligheter, må politiet ha rettslig kjennelse for å gjøre det. Her støter hensynet til personvernet mot hensynet til å oppdage kriminalitet. En løsning på dette problemet krever en politisk løsning i form av lovendringer.

Våre rikspolitikere har vært lite tilgjengelige for å kommentere Adresseavisens avsløringer. De få som vi har fått kontakt med, er overrasket over omfanget av den ulovlige nettvirksomheten. Justisminister Anders Anundsen (Frp) har til nå ikke kommentert våre opplsyninger, etter flere forsøk på å komme ham i tale. Vi har fått vite at han er opptatt av politiets og tollvesenets innsats mot ulovlig handel på nettet, og det lyder jo bra. Men hva han mer konkret vil gjøre for å møte denne kriminaliteten, får vi ikke vite.

Det later til at han ikke vet hva han skal gjøre.