Flere fødsler om sommeren gjør at de ansatte ved St. Olavs Hospital må ta ekstra vakter for å få turnusen til å gå opp.

Sommeren er ikke ferietid for alle jordmødrene og pleierne ved fødeavdelingen ved St. Olavs Hospital. Siden det ble innført ett barnehageopptak i året viser statistikken fødselsboom om sommeren.

– Barnehageopptaket er en medvirkende årsak til høye fødselstall om sommeren. Noen tenker nok på at hvis man føder om sommeren så kan man ta med neste sommer i en forlenget permisjon, sier avdelingsjordmor Vigdis Myhren ved St. Olavs Hospital.

Klinikksjefen ved Ahus bekrefter også til NTB at folk planlegger fødsel om sommeren etter barnehageopptaket.

Nybakte foreldre

Pappa Øivind Hoel og Philippa Chorley er et av de lykkelige parene som ble foreldre på St. Olavs Hospital denne uken. Sammen med nybakt storebror Caspian (2) fryder de seg over familiens nye tilskudd: Guttebabyen Inigo.

– Det er helt magisk. Vi er litt forelsket i gutten vår, sier mamma Philippa Chorley.

– Jeg trodde nesten at det var tull da fødselen var i gang i natt, hun var så rolig. Men jeg var mer stresset under den første fødselen. Jeg var redd for hva som kan skje under en fødsel. Det gikk bra forrige gang, så denne gangen har jeg vært roligere, sier Øivind Hoel.

De hadde ikke planlagt fødselen ut fra barnehageopptaket.

– Men vi traff bra, sier Hoel.

Langt flere fødsler om sommeren

Fødselstallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at sommermånedene er høysesong for fødsler. 5671 barn ble født i Norge i juli i fjor, det høyeste antallet i fjoråret. Dette var 1400 flere fødsler enn i desember i fjor, da 4259 barn ble født. De andre sommermånedene følger tett etter på fødselsstatistikken.

1. januar 2006 kom bestemmelsen i barnehageloven om at barn født før 1. september hadde rett til barnehageplass. Tallene fra SSB viser at forskjellen mellom fødselstallene fra vinter til sommer har økt etter bestemmelsen ble innført. Til sammenligning ble det født 5210 barn i juli 2004, mens 4305 så dagens lys i desember samme år.

På St. Olav springer jordmor Ragnhild Grav Myrland til fødestuen når alarmen går. Hun har mulighet til å følge hele fødselen av Inigo denne dagen.

– Dette har vært en god dag på jobb. Jeg trives særlig godt på jobb når jeg får følge opp en fødsel slik som i dag, sier jordmor Ragnhild Grav Myrland.

Skal bedre flyten

Tirsdag var det tolv fødsler ved sykehuset og Inigo var en av dem som så verden for første gang. Under toppdøgnet i sommer ble det 25 nybakte mødre.

– Vi har slike topper gjennom året. Det oppstår et logistikkproblem når det er så mange fødsler i løpet av ett døgn. Det skal være ledige rom dit man kommer, enten det er på føden, barselavdelingen eller hotellet, sier Myhren.

Sykehuset Levanger har også flest fødsler om sommeren. I fjor fødte 287 kvinner i løpet av sommermånedene mai, juni, juli og august. 228 barn har kommet til verden så langt i sommer.

– Vi har litt mer om sommeren, men det er håndterlig, sier avdelingsleder Marianne Mathisen ved fødeavdelingen ved Sykehuset Levanger.

Før jul innførte St. Olavs Hospital en vaktkoordinator som skal gjøre flyten bedre mellom de forskjellige avdelingene som tar vare på foreldre og nyfødte. Med rundt 4000 fødsler i året blir kapasiteten utnyttet på en bedre måte. Kvinner som snart skal føde og som har spørsmål kan også ringe til vaktkoordinatoren. Hun svarer på alle mulige spørsmål, som hva man kan spise etter man har hatt de første riene og når man bør dra til sykehuset.

Tar ekstra vakter

På grunn av de høye fødselstallene, må føden ha lik bemanning sommer som vinter. Nesten 180 personer med ulike kvalifikasjoner søkte på sommerjobb ved avdelingen. Av dem var det ikke nok jordmødre til å fylle opp sommerturnusen.

– Men vi leier inn noen jordmødre fra byråer. I tillegg er vi avhengige av at egne ansatte tar ekstra vakter, sier avdelingsjordmoren.

Om sommeren åpner sykehuset barseltunet med syv senger, som ellers er stengt i helgene.

– Det gjør logistikken bedre fordi vi får flere barselplasser, sier Myhren

På tross av travle sommerdager, trives jordmødrene ved avdelingen. Flere av jordmødrene forteller om den fantastiske følelsen når de tar imot nyfødte.

– Vi opplever at nytt liv kommer til verden. Det er en uskrevet bok, sier en jordmor.

– Under den første fødselen jeg var med på så tenkte jeg at det var rart at bussene og togene går. Det er rart at verden ikke stopper opp fordi det er så unikt, sier Grav Myrland.

Planlegger fødselen

Professor Rigmor Austgulen ved NTNU er ikke i tvil om at kvinner forsøker å planlegge fødselen etter fristen for barnehageopptaket.

– Kvinner er bevisste og ønsker ikke komme i den situasjonen at de er for sene til barnehageopptaket. Men det er selvfølgelig ikke alle som kan påvirke det og har mulighet til å planlegge fødselen, sier Austgulen.

Hun tror at diskusjonen om fristen for barnehageopptak kommer til å fortsette.

– Jeg tror man går i retningen at det blir mer fleksibilitet på opptaket, sier Austgulen.

– Beholdt roen

31. juli kom tvillingene Felix og Alfred til verden. Nå ligger de fornøyde side ved side i nyfødtkrybben på barselavdelingen. Fødselen ble satt i gang, og ikke lenge etter kom de begge.

– Fødselen tok bare fire timer fra første rie. Det var ganske heftig. Riene kom som perler på en snor. Det var ingen pauser, sier mamma Kristine Elise Hanssen.

Hun og pappa Andreas Larem forteller om den fantastiske og ubeskrivelige følelsen de hadde første gang de så tvillingene. Felix fikk derimot en litt tøff start på livet fordi han hadde et hull i en av lungene.

– Det var litt dramatisk. Alfred var grå i huden da han kom til og måtte de pumpe i ham oksygen. Men det at personalet beholdt roen gjorde at jeg også følte meg trygg på at det kom til å gå bra, sier Larem.

Politikere i Trondheim vil endre opptaket

Politikere fra flere partier i Trondheim mener at dagens barnehageopptak må endres.

Trondheim kommune vil se på om de kan gjøre mer for at barn født etter fristen får tidligere barnehageplass.

Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik (Ap) vil ha et rullerende barnehageopptak. Trondheim økte tilskuddene til barehagene for å gjennomført tiltaket i fjor høst. Men:

– Bevilgningen fra staten ble strøket fra statsbudsjettet. Det er krevende å få gjennomført et rullerende opptak uten statsstøtte, sier Ottervik.

Åpner nye barnehager

Kommunen skal se på hva de kan gjøre innenfor de rammene man har for at flere barn født etter 1. september skal få barnehageplass.

– Når byen vokser så åpner vi nye barnehager. Vi kan blant annet se på det er en mulighet at man ikke åpner alle avdelingene i august, men at man åpner noen avdelinger i januar, slik at det blir plasser ledig da, sier Ottervik.

– Det er tross alt bedre at man får plass i januar enn at man må vente et helt år, fortsetter hun.

– Men dere hadde mulighet til å innføre rullerende opptak mens dere var i regjering?

– Det har tatt tid å få på plass full barnehagedekning. Og vi var på vei til å innføre rullerende opptak, sier ordføreren.

Håper på to opptak

Varaordfører Knut Fagerbakke (SV) mener klart at det er en sammenheng mellom barnehageopptaket og fødselstallene om sommeren.

– Det er synd at det er slik, men kommunen kan ikke finansiere to opptak alene. Det koster over 20 millioner kroner i året å innføre flere opptak, sier Fagerbakke.

Trondheim kommune har innført at barn som er født også i september og oktober får barnehageplass, men han mener dette ikke er nok.

– Det er en enkel løsning på dette, og det er at det blir innført to barnehageopptak. Økonomiske forhold skal ikke påvirke denne type planlegging. Jeg håper at regjeringen legger inn to opptak i neste statsbudsjett, sier Fagerbakke.

Vil ha løpende opptak

Høyres Mari Holm Lønseth i oppvekstkomiteen i Trondheim er uenig med Fagerbakke. Hun tror ikke at to opptak i året vil løse problemet.

– Hvis man setter to datoer blir det igjen en kamp om plassene. Det deler bare problemet i to, sier hun.

Politikeren mener at to opptak i året er en mer byråkratis ordning.

– Den enkleste løsningen vil være å få til et løpende opptak. Vi vil gjøre det enklest mulig, sier politikeren.

Hun legger til at hun synes det er positivt at kommunene legger til rette for at man får plass, og håper man kan fortsette med det.

– Vi har hatt mål om å få til et løpende opptak, slik at man får plass underveis. Det står i Regjeringserklæringen samt i Trondheim Høyres program, sier Lønseth.

Babylykke: Inigo tilbringer de første timene av livet sammen med mamma Philippa Chorley. Foto: Espen Bakken
Avdelingsjordmor: Vigdis Myhren må planlegge sommeren godt for å håndtere det høye fødselstallet. Foto: Espen Bakken
Allerede bestevenner: Tvillingene Felix (til venstre) og Alfred får snart dra hjem fra barselavdelingen ved St. Olavs Hospital. Foto: Espen Bakken