- Kvinneandelen må fortsatt økes. Og det nytter ikke å tenke at det kommer av seg selv, sier Huitfeldt til Adresseavisen fredag.

Avisen meldte fredag at andelen kvinner som kalles inn til førstegangstjeneste i sommer, i kullet som omfattes av allmenn verneplikt, er 33,1 prosent. Det er én økning på 12,5 prosentpoeng i forhold til andel innkalte kvinner til tjeneste i fjor.

Ifølge Forsvaret er det imidlertid ikke noe mål at halvparten av dem som avtjener førstegangstjeneste skal være kvinner.

Huitfeldt er uenig.

- Selv om man kan være fornøyd med at det går framover, må vi ha en ambisjon om at det skal være like mange jenter som gutter, sier hun.

- Men vi kan likevel ikke tvinge lite motiverte jenter inn i tjeneste ved å kreve 50 prosent jenter med en gang. Det blir det ikke nødvendigvis mer likestilling av, sier hun.

Huitfeldt mener Forsvaret må jobbe med å motivere jenter til tjeneste, blant annet ved å sørge for at det finnes kvinnelige forbilder på høyere nivåer i organisasjonen og gode muligheter for kvinnelige nettverk.

- Forsvaret har mye å lære av NTNU, sier hun, med henvisning til jentenettverk hos teknologi- og realfagsutdanninger ved NTNU.

LES OGSÅ: Syv av ti nye soldater er menn

- Ikke like muligheter

Huitfeldt peker på at kun én av 27 i Forsvarets ledelse er kvinne. Hvor bra økningen av kvinneandelen i førstegangstjenesten kan sies å være, avhenger av om Forsvaret klarer å rekruttere kvinnene videre oppover i systemet, mener hun.

- Forsvaret er jo den mest mannsdominerte organisasjonen i Norge. Nei, jeg tror ikke at kvinner gis like muligheter i Forsvaret i praksis, sier hun.

Huitfeldt mener det finnes ordninger i Forsvaret som gjør det vanskeligere for kvinner å gjøre karriere enn for menn. For eksempel mener hun krav om utenlandsopphold og mye pendling kan gjøre at kvinner ikke får like muligheter.

- Man kan si at dette er kjønnsnøytrale krav, men det finnes nok ikke den mann som vil ta på seg ansvaret for alt hjemme. Så hvis kvinner må velge bort familie for å jobbe i Forsvaret, blir det ikke likestilling i Forsvaret, sier hun.

Den rødgrønne regjeringa satte i 2007 et overordna mål om at begge kjønn skal være likt representert i alle deler av Forsvaret, med et delmål om 20 prosent kvinner innen 2020. Dagens regjering har også som mål å øke andelen kvinner i Forsvaret, men har ikke videreført prosentmålet. Det er ikke satt et tallfesta politisk mål for kvinneandel i førstegangstjeneste ved allmenn verneplikt.