– Vi er ikke gode nok. Vi kan ikke holde på å lyse ut faste stillinger på 12 prosent, sier varaordfører Marit Bjerkås (Ap) i Rennebu kommune.

Rennebu kommune er en av kommunene i Trøndelag der høyest andel kvinner jobber deltid. 55 prosent av kvinner i arbeid mellom 20 og 66 år jobber i deltidsstillinger, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) for 2014.

Til sammenligning gjør 18 prosent av menn det samme. En ny rapport ser på de økonomiske konsekvensene av at kvinner ikke har jobbet like mye som menn.

Les også: Nå ledes næringsforeningen av kvinner

– Likestilling viktig for økonomien

Hvis yrkesaktive kvinner hadde jobbet like mye som menn de siste 40 årene, ville fastlands-Norge hatt 2300 milliarder kroner mer i brutto nasjonalprodukt (BNP) i denne perioden. Norge ville i teorien vært rikere.

Dette kommer fram i en rapport om likestilling og verdiskapning skrevet av Kjersti Misje Østbakken ved Institutt for samfunnsforskning. Fastlands-BNP betyr at offshore-virksomheten er holdt utenfor.

Det har likevel vært en stor økning av kvinner i det norske arbeidslivet fra 1972-2013. Dersom kvinner ikke hadde kommet inn i arbeidslivet, hadde Norges BNP vært 3300 milliarder lavere, ifølge rapporten.

– Vi ser her at likestilling er viktig for økonomien, sier Østbakken.

10 prosent av den totale veksten i BNP de siste 40 årene har kommet fra økt sysselsetting. Denne veksten er det stort sett kvinner som har stått for, men i dag er det fortsatt mange som bare jobber deltid.

Les også: 40 prosent av de nyrekrutterte politimestrene er kvinner

I dag 2015 jobbet 37 prosent av kvinner deltid og 15 prosent av menn. I 2014 var det 34 prosent av kvinner og 14 prosent av menn. SSB har ikke publiserte tall for 2015 for kommunene, men Rennebu er over landsgjenomsnittene for begge årene.

Frivillig deltid

Varaordføreren i Rennebu kommune er ikke fornøyd med at så stor andel av kvinner jobber deltid, men tror at det er mange som ønsker å jobbe i reduserte stillinger.

– Det er mange som frivillig jobber deltid i Rennebu. Mange vil for eksempel være hjemme hos de minste skolebarna når de har fri en dag i uka.

Første til fjerde klasse i Rennebu kommune har fri hver onsdag. Bjerkås tror at det er et eksempel på noe som påvirker likestillingen i arbeidslivet.

– Det er i bunn og grunn noe vi som politikere kan gjøre noe med, men det er et valg vi har tatt på bakgrunn av timeantallet til de yngste elevene, behovet for en fridag og koordinering av skolebusser, sier hun.

Indirekte ufrivillig

Knut Jørgen Rotabakk, fylkesleder i Norsk sykepleierforbund i Sør-Trøndelag, mener at en del av deltidsstillingene er indirekte ufrivillige.

– Det er nok en del som ikke ønsker fulltidsstillinger fordi man som sykepleier på et sykehjem kan bli veldig alene om ansvaret, sier han.

Les også: Søker etter brannkonstabel i to prosent stilling

Rotabakk mener også at det er en myte at ingen sykepleiere vil jobbe fulltid.

– Jeg har aldri sett at en fulltidsstilling ikke har fått søkere, sier han.

– Jeg synes det er unødvendig høyt med en deltidsandel på over 50 prosent. Det kan umulig være faglige årsaker til at det er slik. Vi vet at det blir kvalitet på arbeidet når man jobber heltid, sier han.

Deltid i offentlig sektor

76 prosent av kvinner i jobb i Rennebu jobber i offentlig sektor. Kommunen er da en stor arbeidsgiver. Bjerkås mener det er viktig å ha arbeidsplasser som det går an å jobbe fulltid i.

– Vi har en del yrker som er fysisk tunge, som ofte også er kvinnedominert. Da kan man heller ikke klage på at folk ikke står i fulltidsstilling, sier hun.

Bjerkås sier at de prøver å kartlegge hvem som jobber ufrivillig deltid, for å finne en løsning for dem det gjelder. Hun presiserer også at Rennebu kommune er en IA-bedrift, som betyr at de jobber ekstra med å få folk med forskjellige behov i jobb.

Ikke i mål med likestillingen

Forsker Kjersti Misje Østbakken mener at kommuner som Rennebu har et uutnyttet potensial.

– Hvis 50 prosent jobber deltid, viser det at man har mulighet til å øke produksjonen, og at en kommune har et uutnyttet potensial. Det vil være veldig viktig for økonomisk vekst framtida å utnytte utdanningsnivået til kvinner, sier hun.

– Det er litt tidlig å klappe oss selv på skuldra. Vi står fortsatt igjen med store forskjeller. Offentlig sektor er spesielt kvinnedominert, det er fortsatt lønnsforskjeller mellom kvinner og menn, og vi har fortsatt for få kvinner i lederstillinger, ramser hun opp.

– Deltid ikke kun et onde

Østbakken legger til at man ikke kan se helt svart-hvitt på problematikken rundt deltidsarbeid.

– Jeg kan ikke si at deltid kun er et onde. For noen er jo alternativet til deltid å ikke jobbe i det hele tatt, sier hun.

Hun tror likevel at det kan gjøres noe med.

– Man kan gjøre flere ting for å bedre deltidsproblematikken. For eksempel å kartlegge ufrivillig deltid, øke stillingsprosentene innenfor en del sektorer, og å legge til rette for familier med barnehager og lignende, fortsetter hun.

Forsker Kjersti Misje Østbakken har regnet at Norge ville hatt 2300 milliarder mer i fastlands-BNP hvis kvinner hadde jobbet like mye som menn de siste 40 årene. Foto: Fotograf Carsten Muller
Varaordfører i Rennebu Marit Bjerkås er ikke fornøyd med den høye andelen kvinner som jobber deltid.