En av dem som ble rammet av grevlinger - ikke i taket - men i veibanen onsdag morgen, var Hans Skaret.

Han var på vei inn mot Trondheim i 06.40-tiden, da det oppsto kø ved bomstasjonen på Være. Det viste seg at det befant seg to grevlingunger i veien på gamle E6.

Grevlingmor var ikke å se

- Det var kø langs halve Væresletta, og jeg lurte på hva som skjedde. Det viste seg at to grevlingunger drev og lekte med hverandre i veien. Moren deres var ikke å se. Jeg vet ikke om hun var i nærheten eller om hun var blitt påkjørt, sier Skaret.

Han observerte at føreren av bilen foran ham gikk ut for å fjerne dyrene.

- Men han han var litt skeptisk - grevlinger kan vel bite litt hardt. Da kom det en handlekraftig syklist. Han tok tak i nakkeskinnet på en ene grevlingungen og bar den ut på jordet, beskriver han.

- Folk tok hensyn

Den andre ungen forsvant da bak bilen til Skaret.

- Men jeg regner med at syklisten fikk tak i denne også, og bar den ut av veien, sier han.

Skaret har tidligere sett voksen grevling krysse veien, men aldri opplevd grevlingunger på denne måten.

- Det gikk sakte i begge filene. Folk tok hensyn og ville ikke kjøre på dem, sier han.

I slutten av mai omtalte Adresseavisen også en annen litt spesiell grevlingsak. Denne gangen var det to grevlingers hyrdestund som forstyrret nattesøvnen i boligområde i Trondheim. Denne saken kan du lese her.

Kjønnsmoden i ettårsalder

Ifølge en veileder fra Folkehelseinstituttet er grevlingen det nest største mårdyret i norsk natur bare slått av jerv. Vekten ligger vanligvis mellom ni og 17 kilo for hanner. Grevlinger blir kjønnsmodne når de er rundt ett år gamle. Paringen foregår tidlig vår, slik at grevlingen har forlenget fosterutvikling på opptil ti måneder. Grevlinger lever i sosiale grupper som forsvarer et territorium. Om høsten går grevlingen i hi, og her ligger den frem til våren.

Moren til grevlingungene var ikke å se. Foto: Hans Skaret