- Jeg kommer ikke til å omskjære gutter uten medisinsk indikasjon, og som leder kan jeg heller ikke pålegge mine ansatte det, sier leder for barnekirurgisk avdeling Øystein Drivenes ved St. Olavs Hospital.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener det er mest forsvarlig å tilby omskjæring på offentlige institusjoner, ifølge Aftenposten. Han åpner dermed for at nyfødte gutter i Norge bør få tilbud om omskjæring på sykehus. Et forslag vil bli fremmet på Stortinget trolig før påsken.

Les også: Gutter akuttoperert på St. Olavs etter omskjæringer

2000 omskjæringer i året

- Jeg tror ikke noen kan pålegge oss å utføre inngrep som ikke kan begrunnes medisinsk. Vi kan heller ikke prioritere å operere friske barn så lenge vi har en kø av syke barn, sier Drivenes.

Det er kun Oslo og Trondheim som har rene barnekirurgiske avdelinger. Dermed er det sannsynlig disse får mye av jobben hvis man går for en løsning med omskjæring i offentlig regi. Cirka 2000 gutter blir årlig omskåret i Norge.

- Vi har mer enn nok å gjøre og det er uaktuelt å løse denne oppgaven innenfor dagens rammer.

- Men helseministeren ønsker at det skal utføres på offentlige sykehus?

- Jeg lurer på hva slags rådgivere han har, og hva slags undersøkelser han har gjort...

Gutt døde etter komplikasjoner

I 2010 ble tre gutter hasteoperert ved St. Olavs fordi de fikk alvorlige komplikasjoner etter omskjæringer. Nylig døde en gutt i Oslo etter en mislykket omskjæring.

- Ministeren viser til at omskjæring skjer uansett, og at alternativet er at omskjæringen gjennomføres av uprofesjonelle - og at det fører til farlige situasjoner?

- Foreldrene må selv ta ansvar dersom de går til steder med uforsvarlige forhold. Vi kan bekymre oss over det og synes at er uheldig, men vi kan ikke ta ansvar for det. En løsning er at private institusjoner tilbyr omskjæring under forsvarlige forhold, både kirurgi og anestesi, og så må staten bestemme hvor stor del av regningen de selv vil ta, sier Drivenes.

- Så du utelukker at det vil skje omskjæringer på St. Olavs?

- Dersom man stiller midler til rådighet, så kan jeg ikke utelukke at noen ansatte her vil gjøre dette på fritiden sin, for eksempel i helger. Jeg vil ikke gjøre det, og jeg kan som sagt ikke pålegge noen å gjennomføre slike inngrep. Men jeg har ingen motforestillinger mot at det skjer her dersom legene selv ønsker det og det ikke påvirker vår drift og budsjett, sier han.

- Uaktuelt å la leger reservere seg

Flere aviser skriver i dag om leger som vil reservere seg mot å omskjære gutter på offentlige sykehus. Helseministeren avfeier dette:

- Å tillate leger å reservere seg mot å utføre omskjæring blir ikke aktuelt, sier Bent Høie til avisa Vårt Land i dag.

Helseministeren gir følgende svar per e-post til adressa.no:

- Vil man kunne pålegge Drivenes og hans kolleger å utføre inngrepet?

- Det er Stortinget bestemmer hvilke tjenester som skal tilbys i spesialisthelsetjenesten. Jeg regner med at sykehusene finner gode praktiske løsninger slik at man både får gjennomført inngrepet og klarer å ta hensyn til helsepersonell som ikke ønsker å utføre det, skriver ministeren til adressa.no.

- Viktigst å legge til rette

- Drivenes sier han ikke kan prioritere å operere friske barn så lenge han har en kø av syke barn. Hva tenker dere om det?

- Det viktigste for meg er å hindre at barn blir omskåret av ukyndige personer under helsefarlige forhold. Vi har sett at barn har dødd og blitt alvorlig syke etter slike inngrep. Ved å legge til rette for omskjæring på sykehusene sikrer vi at inngrepet blir utført på en forsvarlig måte av kompetent personell. Jeg er åpen for at sykehusene kan gjøre avtale med private klinikker om å utføre inngrepet – men ansvaret må ligge i spesialisthelsetjenesten. Jeg mener at foreldre må betale en del av det omskjæringen koster, og vil derfor foreslå en hjemmel om egenbetaling i lovforslaget som kommer om kort tid. Egenandelen skal ikke være så høy at tilbudet ikke blir brukt, men vi vil sende et signal om at dette ikke er blant de medisinske oppgavene som er viktigst, skriver Høie.

- Drivenes lurer på hva slags rådgivere du har, og hva slags undersøkelser du har gjort. Kommentar?

- Forslaget om å tilby omskjæring på sykehus har vært på bred høring. Et flertall støttet lovregulering i en eller annen form for å sikre at rituell omskjæring utføres på en forsvarlig måte. Rituell omskjæring utføres nær sagt i alle land i verden, også på sykehus av leger. Som sagt mener jeg det er nødvendig å sørge for at inngrepet utføres på en forsvarlig måte av kompetent personell.