Trond Alstad har vært svært sentral i omorganiseringen av Rosenborg og er delaktig i de aller fleste vesentlige prosesser i klubben.

Alstad var blant de første som stilte spørsmål rundt utviklingen i RBK på tampen av mesterligatiden. Mens optimismen rådet og kostnadene økte i 2007, så han behovet for innstramming. I stedet for å følge organisasjonssjefens råd, bestemte Rosenborg seg for en knalltøff satsing videre, hvor de i tre år fremover var villige til å gå med underskudd for å vinne tilbake hegemoniet.

LES KOMMENTAR: Brakkas ryddegutt (PLUSS)

Comeback på Brakka

I dag vet alle hvordan det gikk. Rosenborg har ikke spilt i Mesterligaen siden 2007 og pengene fra glansdagene under Nils Arne Eggen er brukt opp. Mens veksttanken fortsatt var gjeldende på Lerkendal, ble det splittelse da Alstad og hans medspillere stadig uttrykte seg kritisk til utviklingen. Alstad var sentral i arbeidet med klubbens verdirapport i 2010, hvor det kom frem sterk misnøye fra de ansatte mot ledelsen. Da han opplevde at han ikke fikk gehør for funnene, at den øverste ledelsen ikke tok tak i problemene, sa han opp jobben i RBK etter fire år.

TIPS OSS: Har du innspill til vår maktserie? Ta kontakt her

Selv om det var Nils Skutle som i sin tid ansatte ham, ble ikke Skutle og Alstad noen god match. På høsten i 2011 forsvant Skutle, vekststrategien ble lagt død og det var tid for omorganisering. Da Hroar Stjernen overtok topplederjobben, ønsket han Alstad tilbake.

Organisasjonssjefen gjorde comeback, nå med økt gjennomslagsevne og styrket posisjon. Da Stjernen fikk sparken i 2013, var Tove Moe Dyrhaug klar på at hun måtte ha Alstad med seg om hun skulle si ja til å bli daglig leder. Dette teamet, Dyrhaug og Alstad, sitter i spissen for RBKs administrasjon i dag. Den ene synlig og utadvendt. Den andre stikk motsatt.

Alstad er den eneste av de 15 utvalgte på Adresseavisens maktliste som har sagt nei til å stille opp til fotografering.

Utfyller Dyrhaug

Etter en årrekke med Skutle som den klart mest innflytelsesrike på Brakka, oppsto det naturlig nok et vakuum etter hans avgang. Ivar Koteng kom inn som sjef på styrerommet. I administrasjonen er makta mer fordelt enn tidligere. Dyrhaug og Alstad fremstår i dag som en duo som utfyller hverandre godt.

Det finnes dem som mener Alstad er aller mektigst i RBK, at han med sine metoder får gjennom viljen sin uten at de rundt ham merker det. Han spiller en rolle i samtlige overgangssaker. Han er ikke den som bestemmer hvem som skal kjøpes og selges, men i utformingen av kontraktene er han sentral. Han er også den som gjennomfører intervjuer med spillerne før RBK sier endelig ja eller nei til dem. På alle styremøter i klubben er Alstad på plass.

Jobber i det skjulte

Da det svenske fotballforbundet siklet etter Erik Hamrén i sin tid, var Alstad blant dem som representerte Rosenborgs interesser. Forhandlingene med svenskene var krevende, tidvis svært ampre, og selv om RBK måtte se at sin suksessrike trener forlot dem, satt klubben igjen med en god slump penger. Mye takket være organisasjonssjefens forhandlingsevne.

Han er den som håndterer mange av de ubehagelige sakene klubben har å stri med. Det er nok også årsaken til at han har skaffet seg fiender, både internt og utad. Han var sentral da klubben vraket avtalen med Kristen videregående skole (KVT), og erstattet den med en rimeligere løsning på Strinda. I denne saken ble nok noen tråkket kraftig på tærne. Omstillingen og den svære nedbemanningen er en annen, og deretter nedleggelse av RBK-shoppen på Torvet i Trondheim. Da Nicki Bille Nielsen var involvert i uheldige episoder, trakk Alstad i trådene på bakrommet for å rydde best mulig opp.

Arbeidsmetodene hans er slik at det er vanskelig å oppdage hans påvirkning. Som da Scandic-kjeden nølte med å undertegne sponsoravtale med klubben. Hvem var det da som foreslo å bringe Petter Stordalen og hans Choice-kjede på banen? Svaret er Trond Alstad. Dagen etterpå var avtalen med Scandic signert.

Når det stormer i mediene, er det Alstad som jobber for å få kontroll og oversikt. Han forhandler med journalistene, avgjør hva klubben selv går ut med på sitt eget nettsted og hva de sender ut av informasjon til mediene.

Jönssons turkamerat

Han kan fremstå kald og kynisk utad, men har også en annen side.

Da Jan Jönssons dager var på hell i Trondheim, dro svensken til Estenstadmarka på skogstur for å lufte tankene. Turkamerat i denne perioden var Alstad.

– Jeg er ikke interessert i å gi noen kommentar til denne saken, utover at jeg hver dag står opp tidlig, legger meg sent og mellom der prøver å jobbe systematisk og hardt, og på den måten vi i ledelsen mener er rett for klubben og de strategiene vi har lagt. Det jeg gjør er å bidra til å profesjonalisere klubben og få fornuft og følelser til å gå i takt, sier Alstad.