Nestleder i kontrollkomiteen, Aps Martin Kolberg, så seg veldig fornøyd med å kunne intervjue fungerende toppsjef i Helse Midt, Daniel Haga, og hans styreleder Ola Strand.

– For her er vi ved sakens kjerne, i hvert fall nesten. Har dere overtrådt loven, har dere presset Helse Møre og Romsdal? Der står saken på mange måter. Dere understreker at det var så viktig å få til en felles innstilling mellom de to styrene om valg av tomt for sykehuset. Hvorfor var det så viktig felles innstilling?

– Det var et sterkt ønske om det. Det ble jobbet for å få en felles innstilling, basert på erfaringene tidligere. Alle var veldig fornøyd med disse planene om at vi skulle bli enige, og det var også grunnlaget for møteplanene - at møtene ble lagt så tett, forklarte Haga

– Men Eidsvik gikk av på grunn av presset hun følte. Hvordan vil dere kommentere det i det lyset, hvem skal vi stole på?

– Vi diskuterte i lang tid at det var viktig å komme til enighet. Det var ikke noe vi fant opp, det har vi diskutert i styret så lenge jeg har vært med, kommenterte Strand.

– Gjaldt dette Astrid Eidsvik også, spurte Kolberg.

– Eidsvik var svært ivrig på en felles innstilling. Eidsvik uttrykte det veldig klart. Vi hadde et tett godt samarbeid, helt fram til 27. november, svarte Haga.

Både Strand og Haga avviste at de hadde fått styringssignal fra statsråd Bent Høie om hvor sykehuset skulle ligge.

Kolberg spør så om skiftet av ledelse i Helse Midt Norge var med på å skape uro, siden verken Strand eller Haga hadde like lang fartstid som for eksempel Styve Holte.

– Jeg har fulgt saken i Møre og Romsdal tett over flere år. Jeg hadde god kjennskap til de prosessene som har vært kjørt, svarte Haga mens Strand sa at han selvfølgelig ikke hadde en like nær relasjon til Astrid Eidsvik som sin forgjenger, men at det var viktig å komme videre i prosessen.

– Formålet med møtene var å bli enige, det var ikke utidig press. Målet var å bli enige, svarte Daniel Haga, på spørsmål fra Venstres Abid Raja.

– Så Astrid Eidsviks følelser kan ikke stemme, spurte Raja.

– Min oppfatning er at det ikke var press, svarte Haga.

– Vi måtte komme videre og se om det var mulig å få en felles innstilling. Vi nærmet oss tiden for en beslutning. Det var nødvendig å komme i gang med diskusjonen som ikke var kommet i gang, forklarte Ola Strand.

Haga tok selvkritikk på ett punkt.

– At møtedatoene kom så tett sammen, var nok ikke så lurt. Hvis jeg skulle gått tilbake ville jeg anbefalt at møtene ikke kom så tett, slik at det ikke ble så stort poeng å få til denne enigheten.

– Vi visste at uansett hvilket valg du tar så kommer det til å bli et forferdelig bråk, sa Strand.