10. desember fikk Kim Malm fra Trondheim en messengermelding fra en ukjent mann på Østlandet.

- Han lurte på om jeg het Kim Malm, og spurte om han hadde rett fødselsdato på meg. Det hadde han, sier 37-åringen, som først ikke skjønte stort av henvendelsen.

Etterlyste Rolex

- Mannen fortalte videre at han ventet på en Rolex submariner-klokke som han hadde betalt 10-30 000 kroner i forskudd på til Kim Malm, og som skulle sendes. Han lurte på om jeg var rett person, sier han videre.

Rett Kim Malm var det imidlertid ikke.

- Ikke er jeg interessert i klokker heller. I ettertid har jeg skjønt at en slik Rolex-klokke koster store summer, sier han.

Malm ba om å få oversendt korrespondansen mellom Rolex-selgeren og mannen, hvor forskuddsbetalingene ble avtalt.

Fikk kopi av førerkort

- På skjermdumpene fikk jeg se at selgeren hadde brukt en kopi av førerkortet mitt, sier Malm – som da med en gang skjønte hvem det var som utga seg for å være ham.

- I starten av desember så solgte jeg en brukt VW Passat til en kar som betalte kontant. Fordi jeg ikke hadde vognkortets del to, måtte jeg sende ham en fullmakt med bilde av førerkortet mitt i forbindelse med salget. Det var slik han fikk tak i kopien av førerkortet mitt, mener 37-åringen.

Malm anmeldte mannen til politiet på Heimdal i desember.

- Den mistenkte har misbrukt mitt navn. Det er simpelt og føles veldig ubehagelig, sier 37-åringen, som har valgt å fortelle om dette i Adresseavisen for å slippe ytterligere mistanke.

«Ikke ukjent fotballspiller»

Nå er mannen Malm anmeldte siktet for å ha begått en identitetskrenkelse overfor ham. Mannen i 20-årene er godt kjent for politiet, og er tidligere dømt tre ganger for bedrageri. I den siste dommen fra Sør-Trøndelag tingrett i 2016, skrev dommeren at mannen fremstår «med en meget vinnende personlighet», og mente at siktede klarte å etablere et tillitsforhold til en rekke personer – «noe som har vært mulig fordi han er en ikke ukjent fotballspiller. Han utnyttet denne tilliten ved urettmessig å sørge for å få overført det som for de enkelte nok er relativt betydelige beløp».

Mannen i 20-årene har spilt for fotballklubber i østlandsområdet samt Midt-Norge, og var også i 2017 aktiv utøver.

Siktet for 28 bedragerier

Malm er ikke den eneste som er rammet av den toppfotballsiktedes aktivitet den siste tiden, mener politiet. Politiadvokat Mette Forfang Digermul ved Trøndelag politidistrikt,opplyser at mannen i tillegg er siktet for 28 bedragerier og tre forsøk på bedrageri. Totalt skal folk være lurt for over 317 000 kroner.

Mannen ble pågrepet 14. desember og varetektsfengslet i fire uker begrunnet med gjentagelsesfare. Det er berammet såkalt tilståelsessak mot mannen i Sør-Trøndelag tingrett senere i januar.

Sist fotballspilleren møtte i retten var han siktet for 14 tilfeller av bedrageri etter at han la ut annonser på finn.no og Facebook for klokker, mobiltelefoner og en bil. Totalt svindlet han de fornærmede for like over 350 000 kroner. De forhåndsbetalte for varene han ikke hadde, ifølge dommen. Blant annet la han ut annonser for dyre Breitling- og Rolex-klokker. Det høyeste beløpet han fikk innbetalt på kontoen sin var 88 000 kroner fra en mann som trodde han skulle få to Rolex-klokker – noe som ikke skjedde. Også i denne saken erkjente han straffskyld for ett tilfelle av identitetskrenkelse.

- Ønsker at dette skal ta slutt

I retten var den siktede åpen på at han slet med spilleavhengighet. Han mente også at han trengte behandling for sine problemer. Han ble dømt til fem måneders fengsel og løslatt fra soning i november i 2016. Det tok imidlertid bare to og en halv måned før han igjen skal ha startet bedragerivirksomheten, går det frem av fengslingskjennelsen fra desember.

I sin vurdering om varetektsfengslingen, viser Sør-Trøndelag tingrett til siktedes egen forklaring om sitt alvorlige spilleproblem «som styrer livet hans». Dommeren mener at det er spilleavhengigheten som er årsaken til at han begår bedrageriene.

Advokat Anne Marstrander-Berg, som forsvarer den siktede, opplyser at klienten erkjenner straffskyld etter siktelsen, og at han beklager det som har skjedd.

- Han ønsker at dette skal ta slutt. Han har hatt poliklinisk behandling for spilleavhengigheten sin til nå, men det har ikke vært nok. Vi må prøve å finne ut en måte å få ham ut av dette på. Han vil ikke at det skal være sånn, sier hun.