Espen Andreassen leder det landsomfattende pilotprosjektet for å teste ut systemet ANPR. Systemet består av et kamera i frontruta og en database i bagasjerommet.

Kameraet tar bilde av alle bilnummer som ferdes på veien, og databasen husker om bilnumrene har interessant historikk.

– Før noterte vi interessante bilnummer på en lapp, og sjekket disse manuelt etterpå. Nå har vi teknologi for hånden som kontrollerer tusenvis av kjøretøy i timen, forklarer Andreassen.

Tar flere ruskjørere

Når databasen oppdager et interessant bilnummer, gir den beskjed til en skjerm i dashbordet – og politiet kan kontrollere kjøretøyet. Siden Utrykningspolitiet over hele landet begynte å bruke maskinen i 2010, har resultatene vært betydelige, ifølge Andreassen (bildet).

– Maskinen har gjort at UP jobber smartere på flere områder. Det er langt enklere å oppdage de i trafikken som er en reell fare. Vi har tatt langt flere notoriske ruskjørere den siste tiden enn hva vi ville gjort uten ANPR, sier Andreassen.

Varslet om 17000 kjøretøy

ANPR-maskinen kan kontrollere alle bilene på en trefeltsvei samtidig.

– Det klarer ikke en politibetjent på egen hånd, uansett hvor godt politiblikk han har, sier Andreassen.

UP har kjøpt 37 ANPR-maskiner, som er fordelt på alle ni politidistrikt. Så langt i år har ANPR-maskinene bidratt til å varsle om nesten 17000 kjøretøy som er av interesse for politiet.

I Storbritannia har de brukt systemet i en årrekke.

– Tall fra Storbritannia viser at patruljer som bruker ANPR tar fem ganger så mange kriminelle. Vi har ikke så konkrete tall, men tallene fra Storbritannia er helt klart sammenlignbare, sier Andreassen.

- Valuta for pengene

ANPR-maskinene som UP har kjøpt kostet mellom 70000 og 100000 kroner per stykk.

– Verdt hver eneste krone, mener Andreassen.

– ANPR er et supplement for politiblikket. For ja, politiblikket er fortsatt vel så viktig. Det er kunnskapen vi sitter med sammen med denne teknologien som har gjort oss så effektive, sier Andreassen.

Hans håp er at pilotprosjektet er starten på at ANPR blir tilgjengelig også utenfor utrykningspolitiet:

– Alle politibiler trenger kanskje ikke å utrustes med ANPR, men jeg håper virkelig at politiet utenfor UP også får muligheten til å ta dette i bruk i visse arbeidsoppgaver.

Han nevner blant annet bekjempelse av vinningskriminalitet og oppsporing av stjålne biler eller etterlyste biler.

– Dette er fremtiden

Utrykningspolitiet i Midt-Norge har to ANPR-maskiner. Begge ble tatt i bruk for omtrent et halvt år siden.

– Allerede etter få dager så vi stor effekt. Dette er helt klart fremtiden i Politi-Norge, sier en av politibetjentene i UP i Trondheim, som ønsker å være anonym på grunn av sitt arbeid.

– Noe av det beste med denne teknologien, er at vi i mye større grad kan bekjempe mobile vinningskriminelle – eliten av kriminelle, sier en annen politibetjent.

UP-sjef i Midt-Norge, Per Einar Hollum, sier at de har foretatt mange pågripelser ved hjelp av apparatet.

– Det har helt klart svart til forventningene, sier Hollum.

Han beskriver ANPR som en forlengelse av politibetjentens øyne og hjerne.

– Apparatet kan ikke erstatte politimannen – men gjør oss definitivt mer effektive. Britene har brukt denne teknologien i mange år. Politiet i Norge må alltid utvikle seg, og jeg ser ikke bort ifra at dette er fremtiden, sier Hollum.