En tidligere brannleder ved Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT) fikk denne uka ilagt et forelegg for svært grov beføling av en kvinnelig kollega. Saken ble politianmeldt i inovember i fjor. Trondheimspolitiker og leder av helse- og velferdskomiteen, Marte Løvik (Sp), varslet våren 2014 om en upassende kommentar fra en annen mannlig politiker. Kollegaen skal ha sagt «For noen meloner du har!» etter et bystyremøte.

- Utslitt etter varslingen

Varslingen førte til at det ble en diskusjon blant politikerne om hvor grensen går for akseptabel språkbruk.

- Jeg var utslitt i etterkant av at jeg varslet fordi det ble en veldig offentlig sak. TBRT-saken blir også veldig offentlig. Da har ledelsen et kjempeansvar for å ta vare på begge partene, både kvinnen og den tidligere brannlederen. Ledelsen i TBRT kan også benytte seg av det offentlig hjelpeapparatet for å ta vare på de involverte, sier Løvik.

Hun mener at det er spesielt viktig at de etiske retningslinjene er klare i yrker med ulik kjønnsfordeling.

- Brannvesenet har tradisjonelt vært et veldig mannsdominert yrke, en mannsbastion. Kanskje kulturen i veggene har vært annerledes. Jeg mener kjønnsbalanse i alle yrker er positivt. Da må man også jobbe med kulturen. Spesielt når det er et hierarkisk system, som det er i brannvesenet, så må det være ryddige og tydelige spilleregler rundt etikk, sier Løvik.

Må ha konkret plan

Hun påpeker at det er viktig med en plan for hvordan man skal håndtere slike saker.

- Ledelsen i brannvesenet har et stort ansvar for at dette er et tema som det blir snakket om. Det er veldig viktig at man har en konkret plan mot dette på alle arbeidsplasser. Det er viktig at ledelsen markerer at det er nullaksept, sier Løvik.

Sp-politikeren mener at det også er viktig at offentlige arbeidsplasser har et system for hvordan de skal håndtere varslere.

- Mitt råd er at man må ta varsling på alvor. Det er viktig med gode varslingsrutiner og varslingskultur er noe man må jobbe med. Vi ønsker at det skal meldes om avvik, også avvik om forhold i arbeidsmiljøet. Det skal være trygt å gå på jobb og man skal ikke bli utsatt for seksuell trakassering. Og det skal være greit å varsle om det, sier hun.

LES MER (PLUSS): - Sjelden at slike saker ender med straffeforfølgelse

- Skal ikke skje

Trøndelag brann- og redningstjeneste er et interkommunalt selskap og eies av kommunene Trondheim, Malvik, Rissa, Oppdal, Klæbu, Leksvik og Rennebu.

Klæbu-ordfører Kirsti Tømmervold (Ap) er tydelig på at seksuell trakassering er en adferd som er uakseptabel på en arbeidsplass.

- Sånt skal ikke skje. Men jeg har tillit til at styret og brannledelsen håndterer dette på beste måte, sier hun.

Hun kjenner ikke personalsaken i TBRT inngående, men sier på generelt grunnlag at hun håper det er rom for å varsle, uansett hva det gjelder.

- Det må være en kultur om at man gir beskjed hvis man opplever noe sånt. Deretter er det lederne sitt ansvar å følge opp, sier hun.

- Kan denne saken få konsekvenser for rekruttering til brannvesenet?

- Uønskede situasjoner på en arbeidsplass vil alltid kunne føre til at det blir en utfordring med rekruttering.

LES MER (PLUSS): - Snakker med kolleger på en annen måte enn tidligere

- Har en vei å gå

Høsten 2015 utarbeidet Trøndelag brann- og redningstjeneste en virksomhetsplan for det kommende året. Brannsjef Torbjørn Mæhlumsveen legger ikke skjul på at personalsaken fikk konsekvenser for dette arbeidet.

Blant annet står det at det skal bli gitt «lederopplæring i personalbehandling og varslingsrutiner» og «etablere rutine for varsling av kritikkverdige forhold».

- Vi bestemte oss for å ha spesiell oppmerksomhet på dette. Vi har nå fått på plass en firesiders håndbok i hvordan man skal varsle om kritikkverdige forhold, sier han.

Mæhlumsveen forteller at de har hatt retningslinjer lenge, men at det kanskje ikke har vært noen skreddersøm for denne typen hendelser.

- Vi har brukt mye tid på dette. Denne saken viser at vi har en vei å gå, innrømmer han.

Rita Ottervik mener det er spesielt viktig med trygge rammer i yrker med få kvinner

- Må utvikle lederne

- Det handler mye om mot hos varslere, men også at folk må oppføre seg som folk, sier han.

I etterkant av varslingen i TBRT har brannledelsen vært opptatt av å legge til rette for at man kan varsle om uakseptabel adferd og kritikkverdige forhold.

- Vi vil også jobbe med å utvikle lederne slik at de har enda bedre forståelse for lederansvaret når noen varsler om en slik sak.

Brannsjefen mener det aldri vil kunne være mulig å gardere seg mot lignende personalsaker, uansett hvor mange tiltak man setter inn.

- Men nå har vi en klar prosedyre, og jeg vil bli veldig overrasket hvis folk ikke vet hva de skal gjøre dersom de blir varslet om seksuell trakassering. Det bør alle ha klart for seg nå, både ledere og ansatte sier han.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Brannsjef Torbjørn Mæhlumsveen i Trøndelag brann- og redningstjeneste forteller at de har jobbet mye med å sikre gode rutiner dersom det skulle bli varslet om kritikkverdige forhold. Foto: Christine Schefte
En tidligere brannleder ved Trøndelag brann- og redningstjeneste fikk et forelegg for å ha gjort en seksuell handling uten samtykke mot en kvinnelig brannkonstabel. Mannen nekter for at han har gjort noe straffbart og vil ta saken til retten. Foto: Christine Schefte