Trondheim kommune og Sør-Trøndelag Fylkeskommune har nå gjort endelige vedtak om å etablere et felles selskap som skal eie og drifte Kunsthall Trondheim.

Klokken 10.30 fredag formiddag møttes ordfører Rita Ottervik og fylkesordfører Tore Sandvik for å signere de formelle stiftelsesdokumentene, i kunsthallens fremtidige lokaler i Brannstasjonen Søndre gate.

– Den stiftelsen som skjedde i dag, og de politiske vedtakene som ligger bak, gjør at det ikke lenger er noen tvil om at det blir kunsthall. Slik sett er dette en stor milepæl. Nå har vi fått stiftet selskapet, og bak der ligger vedtak om pengestøtte og en langsiktig leieavtale. Vi synes det er flott at vi er kommet hit, sier nyoppnevnt styreleder Ellen Tveit Klingenberg.

Prosessen mot en kunsthall har vart i mer enn ti år. De siste par årene har interrimstyret, ledet av Klingenberg, jobbet med å finne lokaler, engasjert prosjektleder og midlertidig lokale.

Faglig sterkt styre

Med seg i styret har Klingenberg følgende personer: Mikkel Bog, direktør for Statens museum for kunst i København og inntil nylig rektor for Kunstakademiet i København. Johan E. Hustad, prorektor for nyskapning på NTNU. Marit Paasche, forfatter, kurator og kunsthistoriker, samt forskningsansvarlig ved videokunstarkivet. Monica Reitan, kunstsamler som har jobbet mye med internasjonal samtidskunst. Line Vikrem-Rosmæl, direktør for Visit Trondheim. Og John Arne Mogstad, professor på kunstakademiet, NTNU.

– Jeg synes vi har fått et utrolig spennende styre, med stor variasjon og sterk faglig tyngde. Det gir et spennende grunnlag for arbeidet vi skal inn i nå, sier Klingenberg.

Fremover er det særlig to store oppgaver som vil oppta det nye styret: Ansettelsen av en ny direktør og å jobbe for å komme inn som fast post på statsbudsjettet.

– Vi håper å kunne ha en ansettelse klar til sommeren.

Direktør med nettverk

– Hvilke egenskaper skal den nye direktøren ha?

– Det blir en diskusjon vi må ta når det nye styret har konstituert seg. Men det skal selvsagt være en person med stor faglig tyngde og erfaring. Det er også viktig at vedkommende har et stort nettverk, og er opptatt av hva som er eiernes ambisjon for kunsthallen – at den skal være åpen, inviterende og interessant for mange, samtidig som vi skal ha et høyt faglig internasjonalt nivå på det vi stiller ut.

Klingenberg sier de har fått bare positive signaler fra statlig hold i forhold til støtte. Nylig fikk kunsthallen tilsagn om 2,5 mill. kroner til investeringer fra Norsk kulturråd.

– Både til driften vi har hatt og til investeringer som skal gjøres fremover. Jeg føler de har stor tro og anerkjenner det vi har gjort så langt. Likevel må det jobbes med å få en endelig plassering på statsbudsjettet.

Samarbeid på tvers

Byggearbeidene vil settes i gang i starten av juni, og brannstasjonen vil bli totalrehabilitert. Det er planlagt åpning høsten 2016.

Virksomheten i lokalene til den midlertidige kunsthallen vil fortsette ut 2015, forutsatt ytterligere bevilgninger fra Sør-Trøndelag fylkeskommune og Norsk kulturråd.

Kunsthallen ser for seg et samarbeid med ulike aktører i byen.

– Vi skal ha en direkteforbindelse med biblioteket, og der ser vi for oss at vi kan etablere et spennende samarbeid. Men også med private aktører og NTNU, og innen film og musikk. Barn og unge blir også en viktig målgruppe for oss, sier Klingenberg.

– Dette har vært etterlengtet fra det kunstfaglige miljøet, og nå blir det endelig kunsthall. Vi vil få en arena vi håper kan vekke både interesse og nysgjerrighet, gjerne også debatt, både regionalt og nasjonalt, sier Ellen Tveit Klingenberg.